Pod lupom: Šta donosi "kongres propasti SSSCG"

Šta će biti posle današnjeg takozvanog "Kongresa propasti SSCG", na čijem dnevnom redu su usvajanje novog statuta i podnošenje izvještaja o radu generalnog sekretara i organa SSCG
0 komentar(a)
danilo popovic, tereza, Foto: Savo Prelević
danilo popovic, tereza, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.11.2011. 13:05h

Na vanrednom Kongresu Saveza sindikata Crne Gore (SSCG), koji će se održati danas u Podgorici, trebalo bi da bude izabrano novo rukovodstvo uprkos tome što prethodno nijesu održani izbori na svim nivoima kao što bi trebalo po Statutu, da je SSCG bankrotirao a njegov dug dostigao cifru od milion eura, te činjenice da su njegovi lideri pod istragom zbog šest krivičnih prijava koje su protiv njih podnijele kolege za zloupotrebu službenog položaja.

Finansijski kolaps, istrage i šrajkovi glađu zaposlenih u SSCG kojima ne samo da se ne plaćaju doprinosi nego nijesu dobili ni četiri plate, te prijave protiv generalnog sekretara SSCG i kandidata za još jedan mandat Zorana Masoničića, nijesu tema radničke organizacije čije je članstvo od prethodnog kongresa spalo gotovo na trećinu.

Šta će biti posle današnjeg takozvanog "Kongresa propasti SSCG", na čijem dnevnom redu su usvajanje novog statuta i podnošenje izvještaja o radu generalnog sekretara i organa SSCG, brzo će se čuti.

Dugogodišnje optužbe na račun SSCG da ne vodi računa o interesima radnika, te da za račun vlasti čuva socijalni mir u Crnoj Gori, pred pred ovaj Kongres dobijaju sve manje prostora u medijima upravo zbog informacija o zloupotrebama sindikalne kase i imovine.

Kako vrh SSCG radi za svoje članstvo pokazuje i činjenica da je pokušalo da izbaci iz prostorija centrale u Podgorici svoje zaposlene dok su štrajkovali zbog neisplaćenih zarada.

Prema informacijama "Pod lupom", aktuelno rukovodstvo, kao i Danilo Popović čijoj Skupštini danas treba da se produži mandat, planiraju da na Kongresu pridobiju delegate informacijom o tome kako su našli rešenje za finansijski kolaps.

Oni će ponuditi informaciju o završnim pregovorima sa Vladom oko izdavanja pod zakup više od 700 kvadrata svog poslovnog prostora u centru Beogradu.Nacrt ugovora sa Vladom podrazumeva da te prostorije zakupi crnogorska ambasada u Beogradu, turističko predstavništvo i eventualno još koja ovdašnja državna asocijacija.

Zauzvrat, kabinet premijera Igora Lukšića treba da garantuje kredit SSCG iz koga bi bile isplaćene četiri zaostale plate za zaposlene u centrali i plaćeni doprinosi za 11 mjeseci ove godine, što ukupno iznosi oko pola miliona eura.

Pročitajte cijeli članak