Crna Gora neće povećati broj vojnika u Avganistanu

Kaluđerović je podsjetio da je sporazum potpisan u februaru i da je, kako je naveo, u potpunosti usaglašen sa legislativom EU
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.11.2011. 12:48h

Crna Gora ne namjerava da poveća broj vojnika u mirovnoj misiji ISAF u Avganistanu jer su zapadni saveznici najavili povlačenje iz te zemlje do 2014. godine, rekao je državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Nebojša Kaluđerović.Kaluđerović je danas, na sjednici Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije, najavio da crnogorska misija u Avganistanu ulazi u drugu fazu.“Mi smo u toj fazi u koordinaciji sa Briselom. Poslali smo dva policijska oficira u školu u Kabulu i prilagođavamo se situaciji na terenu”, pojasnio je Kaluđerović.Odbor je raspravljao o Predlogu zakona o potvrđivanju sporazuma između Crne Gore i Evropske unije (EU) o uspostavljanju okvira za učešće Crne Gore u operacijama EU za upravljanje kriznim situacijama.

Sporazum ne podrazumijeva automatsko učešće u operacijama

Kaluđerović je podsjetio da je sporazum potpisan u februaru i da je, kako je naveo, u potpunosti usaglašen sa legislativom EU.

On je rekao da je Crna Gora prva od zemalja zapadnog Balkana potpisala sporazum.

“Sporazum uspostavlja opšte okvire za naše učešće u operacijama EU, ali ne prejudicira o odlučivanju Crne Gore u učešću u operacijama u svakom pojedinačnom slučaju. To je na državi da odluči, zavisno od naših interesa i kapaciteta”, rekao je Kaluđerović.Prema njegovim riječima, ne podrazumijeva se automatsko učešće Crne Gore u operacijama.To će biti određivano, kako je pojasnio, u konkretnim slučajevima.

Crna Gora prva od zemalja zapadnog Balkana potpisala sporazum

“Sporazum predstavlja korak naprijed u uspostavljanju pravnog okvira za učešće Crne Gore u operacijama EU i predviđa da će svo osoblje ostati pod punom komandom nacionalnih vlasti koje će prenijeti operativnu kontrolu na EU”, kazao je Kaluđerović.

Posebno o finansijkom doprinosu Crne GoreOn je saopštio da je posebnim paragrafima predviđeno koliki će iznositi finansijski doprinos Crne Gore u operacijama.“Važno je napomenuti da Crna Gora neće učestvovati u finansiranju dnevnica i dodataka za osoblje država članica”, precizirao je Kaluđerović.

Nova mogućnost u kriznim situacijama

Poslanik Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević rekao je da sporazum ima drugačiju konotaciju od učestvovanja Crne Gore u ISAF misijama u Avganistanu.“Crna Gora ima novu mogućnost da upravlja u kriznim situacijama, sporazum je pod patronatom EU i predstavlja perspektivu mogućnosti formiranja odbrambenih evropskih snaga”, naveo je Lalošević.

“Crna Gora ima novu mogućnost da upravlja u kriznim situacijama, sporazum je pod patronatom EU"

Radulović je tražio kontrolno saslušanje Roćena zbog negativnog stava Odbora za evropske integracije holandskog parlamenta o davanju datuma za početak pregovora Crne Gore sa EU.

Galerija

Bonus video: