Lučka kapetanija: Mrlja u moru nije iz brodogradilišta u Bijeloj

"Mrlja kod Kotora nije stigla iz Bijele, već je riječ o novoj, čije je porijeklo za sada nepoznato“, smatraju nadležni u Lučkoj kapetaniji
0 komentar(a)
boka, zagađenje,, Foto: Radiokotor.com
boka, zagađenje,, Foto: Radiokotor.com
Ažurirano: 30.11.2011. 16:28h

Velika mrlja bijele boje, koja se jutros pojavila u moru ispred kotorskog Starog grada, nepoznatog je porijekla i najvjerovatnije je riječ o otpadnim vodama, saopšteno je iz Lučke kapetanije.

Radio Kotor je jutros javio da se veća mrlja bijele boje koja se jutros pojavila ispred kotorskog Starog grada, te da je ona morskim strujama stigla iz Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj.

Kako je agenciji Mina saopšteno iz inspekcijske službe kotorske kapetanije, slična mrlja postoji i kod brodogradilišta u Bijeloj, ali je ona produkt pjeskarenja i predstavlja jedinjenje grita i skinute boje.

"Mrlja kod Kotora nije stigla iz Bijele, već je riječ o novoj, čije je porijeklo za sada nepoznato“, smatraju nadležni u Lučkoj kapetaniji.

Brodogradilištu je, kako navode, izdat nalog da sanira zagađenje u Bijeloj, čiji nivo opasnosti zavisi i od kvaliteta boje. Iz Kapetanije podsjećaju da je 2007. godine, međunarodnom konvencijom, zabranjeno farbanje brodova bojama koje sa gritom stvaraju opasne okside, pa je od tada obavezna primjena ekoloških boja.U saopštenju se navodi da je pojava takvih mrlja uobičajena nakon pjeskarenja brodova, i da će protiv zagađivača biti pokrenut prekršajni postupak.

Bonus video: