Pismo Lukšiću: Treba li vojska da izađe na ulice?

Naučite nas šta da radimo, šta biste Vi uradili da ste na našem mjestu? Biste li trpjeli sva ponižavanja i omalovažavanja kroz koja prolazimo mi, a sa nama i naše porodice?“, upitao je potpukovnik Čobeljić
0 komentar(a)
Vojska CG, Foto: Luka Zeković
Vojska CG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.11.2011. 08:41h

Predsjednik Sindikalne organizacije Vojske Crne Gore (SOVCG) Nenad Čobeljić uputio je juče otvoreno pismo premijeru Igoru Lukšić kome se obratio kao pretpostavljenom u vojsci jer je Lukšić nadređen ministaru odbrane Boru Vučiniću koji je ignorisao zahtjeve i apele SOVCG, a istovremeno je premijer i član Savjeta za odbranu i bezbjednost – kao kolektivnog vrhovnog komandanta oružanih snaga.

Čobeljić je od Lukšića zatražio da vojnike „posavjetuje kako da reagujemo u aktuelnoj situaciji u kojoj se nalazimo, a koja nije nimalo vesela“, te „kako da sačuvamo lično i profesionalno dostojanstvo a da istovremeno žmurimo na sve nepravde i nezakonita postupanja koja gledamo i kojima smo izloženi.“

Predsjednik SOVCG u pismu premijeru navodi da aktuelnu situaciju u Ministarstvu odbrane i VCG karakterišu izostanak socijalnog dijaloga, ignorisanje zahtjeva, predloga i sugestija SOVCG, nepoštovanje minimuma prava i slobode po osnovu sindikalnog rada i organizovanja, te kontinuirana antisindikalna diskriminacija.

„Nemojte samo kao ministar odbrane da nas demantujete, a da ne pogledate činjenicama u oči i čujete drugu stranu. Šta da radimo kada se iz dana u dan ne poboljšava već unazađuje stanje ? Naučite nas, jer u uslovima u kojima živimo i radimo nije lako donositi odluke a da vam na pamet ne padnu i one krajnje odluke kao što su protesti. Treba li da zviždimo, lupamo loncima, sviramo sirenama, nosimo transparente, da izađemo na ulice da bi neko nadležan ispoštovao taj minimum i saslušao probleme koji nas pritiskaju? Naučite nas šta da radimo, šta biste Vi uradili da ste na našem mjestu? Biste li trpjeli sva ponižavanja i omalovažavanja kroz koja prolazimo mi, a sa nama i naše porodice?“, upitao je potpukovnik Čobeljić premijera poručujući da SOVCG „svakako neće ćutati o zloupotrebama i diskriminaciji koje ministar odbrane naziva odnosima u vojsci“.

Bonus video: