Nevjerica da će do Nove godine useliti u stanove u Makedonskom naselju u Baru

Cijena kvadratnog metra tih stanova je, inače, 700 eura
231 pregleda 0 komentar(a)
zfrada prosveta Bar, Foto: Anto Baković
zfrada prosveta Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 29.11.2011. 20:05h

Sa približavanjem Nove godine u stotinu podstanarskih familija prosvjetnih i zdravstvenih radnika Bara raste nevjerica da će, kako im je ljetos usmeno obećano, dobiti ključeve stanova koji su im još prije nekoliko godina raspodijeljeni u zgradi A6, u Makedonskom naselju.

Investitori te zgrade, u kojoj je 51 stan za prosvjetare i 50 stanova za zdravstvene radnike, ministarstva su prosvjete i sporta i zdravlja, te Fond za zdravstvo, izvođač radova je AD "ZIB", a realizaciju je umnogome podržala Opština, koja je jednoglasnom odlukom lokalnog parlamenta 2003. poklonila plac i odrekla se komunalija.

Useljenje u zgradu kasni već treću godinu, zbog prolongiranja njenog završetka.

"Vijestima" je dostavljen i faksimil dopisa iz gradonačelnikovog kabineta u kojem se navodi da će “zgrada biti završena do 15. marta ove godine”

On je dodao da su barski sindikalci oko tih stanova razgovarali s ministrom i na otvaranju sportskih igara u Čanju.

Proteklih dana "Vijestima" se tim povodom obraćao veliki broj barskih nastavnika i profesora koji ne kriju bojazan da će još jednu Novu godinu dočekati u tuđim stanovima i kućama.

"Vijestima" je dostavljen i faksimil dopisa iz gradonačelnikovog kabineta, koji je 12. maja 2010. upućen barskom Sindikatu prosvjete, u kojem se navodi da će “zgrada biti završena do 15. marta ove godine”.

Tog datuma je, inače, bilo treće probijanje zakazanih rokova, jer je prvobitno zgrada trebalo da bude završena do maja 2009, odnosno za godinu dana od datuma odobrenja kredita, nakon čega je, kao novi rok, bio zacrtan prvi maj 2010.

U dopisu je još ukazano da je Opština, u korespondenciji s bankom, dogovorila produženje grejs perioda za otplatu stambenih kredita „do prvog maja 2011, to jest do useljenja korisnika u stanove“.

Profesor Kastratović je potvrdio da će grejs-period trajati "do mjesec dana nakon useljenja u stanove".

Cijena kvadratnog metra tih stanova je, inače, 700 eura.

Rata kredita veća od plate

Profesor Kastratović je kazao da "imamo realnu situaciju da će biti veća rata kredita nego što je plata prosvjetara koji dobije stan".

"Jedini izlaz vidimo u tome da se konačno sprovede u djelo obećanje koje nam je dato iz oba ministarstva - da će s bankama dogovoriti sniženje kamate na ove stambene kredite sa 6,4 na 4 odsto", istakao je profesor Kastratović.

"Paradoksalno - iako su naše kolege koje su dobile ove stanove osobe sa podstanarskim stažom dugim i po par decenija, ne raduju se baš mnogo ovim stanovima. U međuvremenu, otkako je obavljena raspodjela, prosvjetnim radnicima su smanjene plate i veliko je pitanje kako će izdržati otplatu kredita", zaključio je Kastratović.

Bonus video: