Zgrada u naselju Humci još čeka stanare: U 12 stanova hoće 110 penzionera

Očekujem da pravilnik i način bodovanja budu završeni za mjesec, nakon čega slijedi raspodjela. O eventualnim žalbama odlučivaće Osnovni sud u Nikšiću
206 pregleda 0 komentar(a)
Nikšić, Opština, Humci, stanovi za penzionere, Foto: Ivan Petrušić
Nikšić, Opština, Humci, stanovi za penzionere, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 29.11.2011. 18:19h

Iako je zgrada za nikšićke penzionere u naselju Humci završena i tehnički primljena, još se ne zna kada će biti useljena, jer je za 12 stanova konkurisalo 110 penzionera. Kako bi raspodjela bila urađena i prema zakonu, ali i prema moralnom osjećaju, i kako niko ne bi bio oštećen, u pomoć je, prema riječima predsjednika nikšićkih penzionera Ivana Krsmanovića, pozvan pravnik iz Fonda PIO, koji će pomoći komisiji da posao obavi kako treba.

"Očekujem da pravilnik i način bodovanja budu završeni za mjesec, nakon čega slijedi raspodjela. O eventualnim žalbama odlučivaće Osnovni sud u Nikšiću. Zgrada sa 12 stanova je mala za potrebe nikšićkih penzionera, ali i značajna, jer poslije 25 godina dijelimo prve stanove, ne računajući barake za socijalne slučajeve", kazao je Krsmanović.

Predsjednik Opštine Nebojša Radojičić kazao je da će, u okviru spoljašnjeg uređenja zgrade, ubrzo početi rekonstrukcija ulica Pavla Kovačevića i Ilije Milovića, gdje će se raditi i fekalna i atmosferska kanalizacija.

Izvršni direktor Fonda PIO Dušan Perović kazao je da u Opštini Nikšić živi 14.220 penzionera, ali da se do kraja godine očekuje da taj broj bude veći za još oko 2.000 novih penzionera.

Zgrada u kojoj se nalazi osam dvosobnih stanova, dva jednosobna i isto toliko garsonjera je, prema njegovim riječima, izuzetno kvalitetan objekat, a slične aktivnosti se odvijaju i u Podgorici, Bijelom Polju i Beranama, dok uskoro treba da počnu i u drugim opštinama. Perović je kazao da će Fond, u skladu sa finansijskim mogućnostima, potražiti rješenje za otvaranje Kluba penzionera u Nikšiću, koji je zatvoren prije godinu i po i od tada su penzioneri iz centra grada bez doma.

Uskoro dnevni centar za stare

"Opština je dobila 12 projekata namijenjenih socijalno najugroženijima. Jedan od tih projekata je i dnevni centar za starije osobe, koji će biti smješten u Gradskoj kući u parku", kazao je predsjednik Opštine Nikšić.

Prema njegovim riječima uskoro slijedi renoviranje Gradske kuće, a sredstva su dobijena od Evropskih fondova. Lokalna uprava će, kako je kazao Radojičić, nastaviti i sa projektom gerontodomaćica, na zadovoljstvo onih kojima je njihova pomoć više nego dobrodošla.

Bonus video: