Priznanje za rad novinarki TV Vijesti Jeleni Kulidžan

Žiri je pohvalio članak Kulidžan o kaznenoj politici za silovanja opisavši ga kao "rušenje tabua" u maloj, patrijarhalnoj sredini
202 pregleda 0 komentar(a)
Jelena Kulidžan, Foto: Boris Pejović
Jelena Kulidžan, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.11.2011. 14:43h

Novinarka Televizije Vijesti Jelena Kulidžan osvojila je drugo mjesto i nagradu od 3.000 eura u programu "Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost" za članak "Surova pravda za žrtve silovanja na Balkanu".

Žiri je pohvalio članak Kulidžan o kaznenoj politici za silovanja opisavši ga kao "rušenje tabua" u maloj, patrijarhalnoj sredini.

Prvu nagradu osvojila je Juliana Koleva, novinarka iz Bugarske, za članak o tretmanu lica koja traže azil u regionu.

Koleva, urednica i izvještač bugarskog nacionalnog dnevnog lista “Dnevnik”, osvojila je novčanu nagradu u iznosu od 4.000 eura za tekst pod nazivom "Bugarski sistem zaštite azilanata primorava imigrante da produže na Zapad".

Stevan Dojčinović, novinar iz Srbije, zauzeo je treće mjesto osvojivši novčanu nagradu u iznosu od 1.000 eura za istraživački tekst pod naslovom “Kriminalci i dalje profitiraju od privatizacije u Srbiji”.

Pobjednički tekstovi izabrao je nezavisni žiri u sljedećem sastavu: Nerma Jelačić, portparol Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju sa sjedištem u Hagu, Gerald Knaus, predsjednik ekspertske organizacije “Evropska inicijativa za stabilnost”, Remzi Lani, izvršni direktor “Albanskog medija instituta”, Milorad Ivanović, izvršni direktor srpskog “Novog magazina”, Christiane Schlötzer, zamjenik urednika spoljnopolitičke rubrike njemačkog lista “Zidojče cajtung” i Gerfried Sperl, kolumnista i urednik-konsultant austrijskog dnevnog lista “Der Standard”.

Tema ovogodišnjeg konkursa bila je pravda i stipendisti su istraživali razne aspekte, od zakona o zapošljavanju, kazni za silovanje do loše vođenih privatizacija i ekstradicije u regionu.

Pokrenut od strane fondacija Robert Bosch i ERSTE 2007. godine, u saradnji sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN), ovaj godišnji program stipendija pruža finansijsku i profesionalnu podršku novinarima, podstičući kvalitetno izvještavanje u balkanskom regionu.

"Radovi novinara, i sama tema, pravda, istakli su problem koji zemlje Balkana imaju sa pravosudnim institucijama i nedostatkom njihove nezavisnosti. Ovaj fenomen je duboko ukorijenjen i dovodi do toga da obični građani jednostavno nemaju povjerenja u vlasti. Stipendisti su takođe imali priliku da, kroz učešće u ovom programu, uporede situaciju sa razvijenim zemljama EU, kao i da obavijeste javnost o tome", rekla je Gordana Igrić, direktor Balkanske istraživačke mreže.

"Vjerujemo da novinarima iz jugoistočne Evrope treba pružiti šansu da se bave temeljnim istraživačkim radom sa međunarodnom dimenzijom, van svojih dnevnih obaveza u svojim matičnim medijskim kućama. Zadovoljstvo nam je što smo podržali ovaj program, zajedno sa našim partnerima, petu godinu za redom, i nastavićemo s tom praksom", izjavio je Robin Gosejohan, menadžer projekta, ERSTE fondacija.

Ovogodišnjih deset stipendista izabrano je među više od 120 prijavljenih kandidata iz devet balkanskih zemalja.

Konkurs za sledeću godinu biće otvoren za prijave početkom 2012.

Bonus video: