Mještani Kalušića neće blizu kuća fabriku eksploziva

Mještani kažu da su kuće, s obzirom na konfiguraciju terena, direktno izložene negativnom uticaju fabrike
88 pregleda 0 komentar(a)
protest Kalušići, Foto: Goran Malidžan
protest Kalušići, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 28.11.2011. 19:02h

Mještani pljevaljskog sela Kalušići danas su se okupili ispred ulaza u magacin eksploziva Rudnika uglja, koji se nalazi u neposrednoj blizini njihovih kuća, u znak protesta zbog namjere tog preduzeća da na tom mjestu izgradi fabriku eksploziva.

Mještani kažu da im niko iz Rudnika zvanično nije saopštio da će graditi fabriku eksploziva, ali da su o tome informisani od ljudi koji su upoznati sa tim planovima.

Ni "Vijesti" nijesu mogle dobiti informaciju da li Rudnik planira da izgradi fabriku eksploziva za sopstvene potrebe, a iz te kompanije su poručili da će se najvjerovatnije u utorak oglasiti.

"U nizu naših problema, sa strujom, putem i vodom, pojavio se i novi koji je uznemirio mještane Kalušića. Pred magacinom eksploziva, kako smo saznali, Rudnik će graditi fabriku eksploziva. Mi smo morali danas da se okupimo na ovom mjestu kako bismo upozorili odgovorne da odustanu od svojih namjera. Mi nijesmo danas ometali mehanizaciju koja je nasipala plato na kojem će se najvjerovatnije graditi fabrika", rekao je mještanin Dragan Lučić.

On je rekao da će nastaviti sa protestima ukoliko Rudnik izgradi fabriku eksploziva, jer je, kako kažu, nedopustivo da se jedna takva fabrika izgradi u blizini njihovih kuća.

"S obzirom na konfiguraciju terena, naše kuće su direktno izložene negativnom uticaju fabrike, jer su sa svih strana brda, a jedino je otvoren izlaz prema selu. Svakome je jasno kakve bi bile posljedice na našu bezbjednost u slučaju neke havarije", rekao je Lučić.

On je rekao da su mještani sa svim upoznali i predsjednika Opštine od koje očekuju da se uključi u rješavanje problema, jer smatraju da se oni sami ne mogu izboriti protiv namjere Rudnika.

"Žalićemo se svima zbog namjere Rudnika. Ukoliko se fabrika izgradi, mi ovdje nećemo imati sna, a sva isparenja ostaće nama. Najbolje o tome govore iskustva iz Nikšića kada je eksplozija uništila na stotine metara udaljene kuće", rekao je Lučić.

On je dodao da su ih posjetili i predstavnici lokalne službe za ekologiju koji su obećali da će preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti.

Bonus video: