Rađenović najavio novi rok za početak gradnje staze Lungo mare

Izgradnja višespratnih vila u naselju Šumet kulminirala je od 2002. do 2004. stvaranjem cijelog apartmanskog naselja, na samoj pjeni od mora
60 pregleda 0 komentar(a)
plaža Svetac Lungo mare, Foto: Vuk Lajović
plaža Svetac Lungo mare, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.11.2011. 18:43h

Izgradnja šetališne staze uz istočnu svetostefansku plažu, poznatije kao Lungo mare, trebalo bi da započne naredne godine, nakon gotovo pune dvije decenije obećanja koje su razne opštinske vlasti izreda davale prilikom dolaska na čelo metropole turizma.

To obećanje dao je gradonačelnik Lazar Rađenović, najavljujući da će već naredne godine započeti izgradnja nekoliko stotina duge staze uz plažu, kao jednog od najznačajnijih infrastrukturnih objekata u tom primorskom mjestu.

"Grad koji nema jasne ciljeve rasta i razvoja, koji nastoji da unaprijedi kvalitet života svojih građana, mora da nastavi sa intenzivnim investicijama u infrastrukturu. Za naredni period već je trasiran put investicijama koje imaju veliki značaj. Otpočećemo sa izgradnjom pješačke staze Lungo mare na Svetom Stefanu", najavio je, između ostalog, Rađenović.

Izgradnja šetališne staze uključivala bi i izgradnju kanalizacionog kraka, koji bi povezao naselje iznad obale, a u stazi bi bila izgrađena i ostala neophodna komunalna infrastruktura

Crna ekološka tačka na svetostefanskoj rivijeri aktuelna je već punu deceniju, od kada je u naselju Šumet, naspram grad-hotela Sveti Stefan, izgrađeno najmanje 20 višespratnica, od kojih većina nije priključena na kanalizacionu mrežu, već imaju svoje septičke jame, i to na samoj plaži.

Izgradnja višespratnih vila u naselju Šumet kulminirala je u periodu od 2002. do 2004. stvaranjem jednog cijelog apartmanskog naselja, na samoj pjeni od mora. Luksuzne vile, kako su nebrojeno puta upozoravali mještani i predstavnici NVO sektora, nemaju priključak na kanalizacionu mrežu.

Ekološki incidenti gotovo svake sezone su učestala pojava, a more u uvali nerijetko prekriju fekalije. Izgradnja šetališne staze uključivala bi i izgradnju kanalizacionog kraka, koji bi povezao naselje iznad obale, a u stazi bi bila izgrađena i ostala neophodna komunalna infrastruktura.

Ni novo obećanje ne daje nadu

Predsjednik NVO "Za ljepši Sveti Stefan" Krsto Rađenović, ujedno i odbornik SNP, pozvao je gradonačelnika da ispuni svoje obećanje.

"Oni su i ove godine najavili da će izgradnja započeti i od toga, po svemu sudeći, neće biti ništa. Mnogi su obećavali, tako da nam to ne daje puno nade da će i ovo obećanje biti ispoštovano”, kazao je Rađenović.

U opštinskom programu investicija za ovu godinu jasno se navodi da “izgradnja staze Lungo mare na Svetom Stefanu predstavlja značajan objekat kojim se rješava zaštita plaže"

“Plan je preduslov da bi se mogla započeti izgradnja”, naveli su u MZ.

Na problem neriješenog pitanja kanalizacione mreže naselja Šumet ukazivalo se i prije pola godine, a koordinaciono tijelo za rješavanje problema na Svetom Stefanu uputilo i javni zahtjev lokalnom Vodovodu i Opštini da što prije riješe taj ekološki problem.

Iz Vodovoda su tada saopštili da je tehnički nemoguće da nekoliko višespratnih vila priključe na kanalizacionu mrežu, pa je izgradnja Lungo mare, gdje bi bila postavljena i kanalizaciona mreža za taj dio Šumeta, jedino rješenje.

U opštinskom programu investicija za ovu godinu jasno se navodi da “izgradnja staze Lungo mare na Svetom Stefanu predstavlja značajan objekat kojim se rješava zaštita plaže i pristup novoizgrađenim objektima na području ekskluzivne zone Šumet-Sveti Stefan”.

“Zbog specifičnosti terena potrebno je projektovati sve infrastrukturne objekte u stazi. Za ovu godinu predviđeno je navedeno projektovanje, regulisanje imovinskih odnosa, odnosno izuzimanje zemljišta i naknade, i početak izgradnje, te je za to potrebno planirati 1.076.000 eura”, navodi se u investicionom planu za 2011. godinu.

Višespratnice koče donošenje

DUP-a Donošenje DUP-a “Sveti Stefan”, po svemu sudeći, još je neizvjesno, jer je riječ o sanacionom planu koji bi morao da legalizuje jedno od najvećih divljih gradilišta na crnogorskoj obali.

Iz Opštine je “Vijestima” saopšteno da je riječ o kompleksnom planu, “te da je to jedan od osnovnih razloga zbog čega još nije upućen na saglasnost

Upravo izgradnja višespratnih vila, sa početka minule decenije, bukvalno je betonirala istočnu svetostefansku plažu, a namjera Opštine je da se kroz takozvani “sanacioni plan” upravo sve ono što je nelegalno izgrađeno, a procjena je da se radi o desetinama hiljada kvadrata stambenog prostora uglavnom namijenjenog za tržište, na neki način uklopi u planska dokumenta.

Naselje Šumet je prije dvije i po decenije projektovano kao ekskluzivno naselje za izgradnju vila, sa najviše jednim spratom i prizemljem, okružene maslinjakom. Međutim, građevinska ekspanzija dovela je do toga da su na samoj pjeni od mora bukvalno nikle sedmospratnice, stvorivši, osim estetskog i veliki ekološki problem.

Izrada sanacionog Detaljnog urbanističkog plana “Sveti Stefan”, sa zahvatom površine od 15 hektara, započeta 2006, tek je na javni uvid stigla 2009. Nacrtom DUP-a “Sveti Stefan” predviđa se gradnja novih 100.000 kvadrata stambenih i turističkih objekata.

Iz Opštine je “Vijestima” saopšteno da je riječ o kompleksnom planu, “te da je to jedan od osnovnih razloga zbog čega još nije upućen na saglasnost.

Bonus video: