Tužba protiv Crne Gore jer nije zaštitila "Vijesti"

U tužbi se podsjeća da država nije pronašla vinovnike terorističkih akata, niti je uopšte pokazala spremnost kako bi ih identifikovala
73 pregleda 0 komentar(a)
Zapaljeno vozilo Vijesti, Foto: Savo Prelević
Zapaljeno vozilo Vijesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.11.2011. 10:02h

Izadavač ND „Vijesti“ ”Daily Press” d.o.o. podnio je tužbu protiv države Crne Gore, kojom traži obeštećenje od 60.000 eura jer nije spriječila terorističke napade na imovinu „Vijesti“ kao i zbog toga što nadležni organi nijesu pronašli aktere paljenja četiri vozila nezavisnog dnevnika u julu i avgustu ove godine.

U tužbi, koju je u ime “Daily Pressa” podnio adokat Veselin Radulović podsjeća se da država nije pronašla vinovnike terorističkih akata, niti je uopšte pokazala spremnost da preduzme mjere kojima bi ih identifikovala, kao i da nije zaštitila interese i prava “Daily Pressa”.

“Naprotiv, pored činjenice da se napadaju dobra “Daily Pressa”, državni organi pokazuju i nezainteresovanost da pronađu učinioce. Iako je očigledno je da se radi o terorističkim aktima, odnosno o težim krivičnim djelima, činjenica je da ni istražni sudija, ni državni tužilac nijesu izašli na lice mjesta, niti su prisustvovali ijednom od tri uviđaja”, navodi se u tužbi i podsjeća se da je “Vijestima” pričinjena velika materijalna šteta.

On je ocijenio da je nepostupanje nadležnih institucija samo podstrek za nove napade na imovinu”Daily pressa” kao i da je zbog nepružanja zaštite od napada političkih moćnika, što je imalo za cilj zastrašivanje zaposlenih, nagoviješteni i teroristički akti.

Advokat dodaje da su dva od tri požara uslijedili nakon intervjua predsjednika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića drugim medijima, u kojima je oštro napao kritički nastrojene medije.

“Dodatno, konstantni javni nastupi predsjednika DPS-a i bivšeg premijera bili su podstrek za napade na dobra tužioca i stvaranje osjećaja nesigurnosti i straha”, navodi se u tužbi podnijetoj Osnovnom sudu u Podgorici.

Advokat podsjeća da je podmetanju požara i prouzrokovanju štete prethodilo neprestano nasilje, teror i prijetnje zaposlenima u “Daily Pressu”, sa očiglednim ciljem da stvore osjećaj nesigurnosti i straha.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: