Zakonom spriječiti napade na novinare

Koprivica je rekao da dekriminalizacija klevete nije mnogo doprinijela da novinari profesionalno i slobodno obavljaju svoj posao
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2011. 12:07h

Brojni sudski procesi, prijetnje i fizički nasrtaji na novinare jasno pokazuju da bi napade na poslenike javne riječi trebalo treitrati kao napade na službena lica, ocijenio je novinar Monitora, Veseljko Koprivica.

Pokret za promjene (PzP) podnio je amandman na Zakon o javnom redu i miru koji predviđa da se napad na novinare tretira kao napad na službeno lice pri vršenju službene dužnosti.

Koprivica je rekao da potpuno podržava takvu inicijativu, jer dekriminalizacija klevete nije mnogo doprinijela da novinari profesionalno i slobodno obavljaju svoj posao.

Koprivica je podsjetio da su kazne u okviru građanskih parnica višestruko veće nego za klevetu

Prema njegovim riječima, podrazumijeva se da novinari ne treba da budu izuzeti i da imaju posebne privilegije, ali su trenutno najugroženija profesija što se tiče bezbjednosti i slobode obavljanja posla.

Koprivica je podsjetio da su kazne u okviru građanskih parnica višestruko veće nego za klevetu, što znači da se "nismo mnogo usrećili tim izmjenama" kad se sagleda čitava pozadina priče o dekriminalizaciji kleveta.

Veseljko Koprivica

"Naravno da je ona dobrodošla, ali novinari i pored toga nisu zaštićeni. Trebalo bi tužilaštvo, policija i sudovi da striktno poštuju zakon, jer postoji nekoliko nerasvijetljenih slučajeva prebijanja novinara ili napada na njih", naveo je on.

Koprivica je dodao da taki slučajevi ohrabre ljude da tuže ili fizički nasrću na novinare, što njihov ionako stresan posao čini još težim.

Urednik Televizije Vijesti Vladan Mićunović, takođe podržava predlog PzP-a, navodeći da je to dijelom bila i inicijativa tog medija iskazana u neformalnim kontaktima i komunikaciji.

"Ona bi sigurno doprinijela poboljšanju stanja, jer novinari ne bi svako malo strijepili da li će neko da ih sačekuje kad mu pane na pamet", rekao je Mićunović.

On vjeruje da taj predlog može dobiti podršku ako je državi stalo do evropskih standarda i napretka, "na šta nam iz Evropske unije stalno ukazuju".

Vladan Mićunović

Mićunović je kazao da je i dekriminalzacija klevete doprinijela popravljanju medijskih sloboda, jer novinari nisu u konstantnom strahu da će razni političari ili ljudi od uticaja potezati za klevetom da bi vršili pritisak na nezavisne medije.

"Zato vjerujem da ne bi bilo problema da taj predlog prođe i da se oko toga i opozicija i vlast usaglase, odnosno da se napad na novinara tretira kao napad na službeno lice", zaključio je on.

Prema istraživanju Centra za demokratiju i ljudska prava koje je objavljeno ranije ovog mjeseca, 90 odsto novinara smatra da bi za unapređenje slobode medija bilo važno promjeniti zakon i napad na novinare tretirati kao napad na službeno lice pri vršenju službene dužnosti.

Galerija

Bonus video: