Cetinjski penzioneri da bi se prehranili ne bježe ni od teških poslova

Krajnje je vrijeme da se društvo zamisli i zabrine nad ovim činjenicama i pokazateljima, gdje se zaboravlja da su penzioneri tokom radnog vijeka izgrađivali sve u zemlji
91 pregleda 0 komentar(a)
penzioneri, Foto: Shutterstock.com
penzioneri, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.11.2011. 10:06h

Većina penzionera Cetinja primorana je da radi najteže fizičke poslove kako bi opstali, saopšteno je iz Stranke penzionera, invalida i socijalne pravde Crne Gore (SPISPCG).

Na Cetinju je ova stranka formirala opštinski odbor, a njegov novoizabrani predsjednik Stojan Jelić je rekao da polovina penzionera u tom gradu, njih oko 2.300, primaju penziju ispod prosjeka od 272 eura.

"Više od 100 penzionera prima ispod 100 eura. Više od 500 penzionera su podstanari. Zbog toga su penzioneri prinuđeni da se ponovo aktiviraju, čak i da rade najteže, fizičke poslove kako bi se prehranili", istakao je Jelić.

Krajnje je vrijeme, kaže Jelić, da se društvo zamisli i zabrine nad ovim činjenicama i pokazateljima, gdje se zaboravlja da su penzioneri tokom radnog vijeka izgrađivali sve u zemlji, a danas se nalaze na ivici ili ispod egzistencijalnog minimuma.

"Svi penzioneri su ulagali u stambenu izgradnju, putem obaveznog doprinosa, a danas su bez stana. Posljednji zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju je posebno urušio standard penzionera. Svjedoci smo svakodnevnih poskupljenja od vode, struje, goriva i ostalog od najosnovnijih namirnica, a usklađivanje (povećanje) penzija, ako ga uopšte i bude, uslijediće tek u februaru iduće godine", zaključio je Jelić.

Potpredsjednik SPISPG Mileta Joksimović, rekao je da u Crnoj Gori oko 56.000 penzionera ima primanje ispod prosjeka, a 25.000 ovih primanja je ispod granice siromaštva od 170 eura.

Ne treba zaboraviti, kaže Joksimović, da većina penzionera izdržava porodicu, školuje djecu ili izdržava odrasle, koji su bez zaposlenja.

"Onda je ova brojka dva-tri puta veća. Mi nemamo snage i moći da kao i ostale strukture društva, preko protesta i štrajkova, poboljšamo status najugroženijih, pa je jedini način omasovljenje stranke, kako bi se ulaskom u lokalne ili republički parlament izborili za bolji položaj najugroženije populacije stanovništva", saopštio je Joksimović.

Bonus video: