Teško onom ko mora da leži na odjeljenju neurologije KC-a

Sliku klinike upotpunjuju pretrpane sobe, sa po pet bolesničkih kreveta, ali i toaleti koji su ispod ljudskog dostojanstva
930 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2011. 09:10h

Opor miris, mračan hodnik i poneki kiseli osmijeh zaposlenih, prvo je što će vas dočekati u trošnom zdanju Klinike za neurologiju Kliničkog centra Crne Gore, koje je smješteno u Parku Petrovića u Podgorici.

Sliku klinike upotpunjuju pretrpane sobe, sa po pet bolesničkih kreveta, ali i toaleti koji su ispod ljudskog dostojanstva. Pretrpane raznim "otpadom", ove prostorije više liče na ostavu, nego na kupatilo koje je na usluzi pacijentima.

Da je hitno potrebna izmještanje klinike svjedoče i pacijenti.

"Uslovi su katastrofalni, teško tome ko mora ovdje da leži" kazala je Podgoričanka, koja je došla u posjetu rođaki.

Ostave pune otpada ili sanitarne prostorije

Loše uslove ne poriču ni zaposleni u toj klinici, koji se nadaju da će oni uskoro postati prošlost.

U toj Klinici obavljaju se i prvi i kontrolni pregledi za sve pacijente iz Podgorice, Kolašina i Danilovgrada

"Godišnje imamo više od 22.000 pregleda, sa tendencijom rasta za 15-20 odsto svake godine. To je 2 do 2,5 puta više pacijenata od predviđenih normativa i daleko iznad prosjeka u regionu. Da bismo to ostvarili uprkos nedostatku kadra i prostora organizovali smo rad neurološke ambulante u dvije smjene, tako da se pregledi obavljaju od osam do 21 čas, čime smo smanjili liste čekanja, i Klinika za neurologiju spada u red organizacionih jedinica Kliničkog centra u kojima su liste čekanja najmanje", kazala je Čukić.

Ona je naglasila da se u toj Klinici obavljaju i prvi i kontrolni pregledi za sve pacijente iz Podgorice, Kolašina i Danilovgrada, kao i usluge tercijarnog nivoa za sve pacijente u Crnoj Gori.

Postavljena kao prioritet i ništa više od toga

U toj klinici godišnje hospitalizuju 700 do 800 pacijenata, od kojih najugroženije smještaju u druge organizacione jedinice KC, koje su opremljene za tretman najkompleksnijih bolesnika.

"Taj problem je odavno jasno prepoznat, a 2006. godine je urađena Studija o razvoju Kliničkog centra koju je usvojio nadzorni komitet Ministarstva zdravlja. Izgradnja novih klinika je postavljena kao prioritet, zajedno sa Klinikom za onkologiju", kazala je Čukić.

Toaleti ispod ljudskog dostojanstva

Za realizaciju takvog projekta bilo je potrebno značajno ulaganje, zbog čega, prema riječima Čukićeve, stvari nisu išle planiranom dinamikom.

Izmještanje Klinike za neurologiju aktuelizovao je i novi direktor KCCG, dr Milan Mijović, koji je takav poduhvat predstavio kao prioritet.

"Inicijativu direktora Kliničkog centra da izmještanje Klinike za neurologiju bude prioritet daljeg razvoja Kliničkog centra svi zaposleni su doživjeli kao dodatni podsticaj za rad bez obzira na uslove u kojima se sada nalazimo", kazala je Čukić.

Idejno rješenje po evropskim standardima

Doktorka je objasnila da je idejnim rješenjem predviđeno da se izgradi objekat u kome bi bile smještene Klinika za neurologiju i Klinika za neurohirurgiju sa svim sadržajima koje podrazumijevaju evropski standardi.

Dr Mirjana Čukić

"Realizacijom tog projekta ćemo ne samo poboljšati uslove i proširiti kapacitete, nego ćemo napraviti značajan iskorak u organizacionoj shemi KCCG približavajući dvije kompatibilne grane neurologiju i neurohirurgiju, što je u skladu sa svremenim medicinskim trendovima", kazala je ona, uz nadanja da trenutna ekonomska situacija neće usporiti realizaciju tog projekta i da će u 2012. godini započeti izgradnja takvog zdanja.

Klinika ima kapacitet od 21 mjesta, od kojih devet u jedinici intenzivnog liječenja i 12 kreveta na odjeljenju opšte neurologije

Ona je navela da je na Klinici formirana neuroimunološka laboratorija, nabavljeni su EEG i EMNG ili aparati posljednje generacije za neurofiziološku obradu bolesnika, otvorena dnevna bolnica, zatim dispanzeri za multipla sklerozu, moždani udar, uz ranije otvoreni dispanzer za epilepsije.

Potrebno i više kreveta i kadra

Klinika ima kapacitet od 21 mjesta, od kojih devet u jedinici intenzivnog liječenja i 12 kreveta na odjeljenju opšte neurologije.

"Novu kliniku smo projektovali sa posteljnim fondom od 50 kreveta. To podrazumijeva povećanje kadra, kako ljekarskog tako i sestrinskog. I u postojećim okolnostima imamo deficit kadra, jer je osam ljekara specijalista i dvadeset medicinskih sestara daleko ispod normativa. U narednih godinu, dvije, dva ljekara završavaju specijalizaciju. Napravili smo projekciju kadra za novu kliniku tako da će biti prostora za prijem mladih ljekara za specijalizaciju", rekla je “Vijestima” dr Mirjana Čukić.

Galerija

Bonus video: