Flamingosi doletjeli, ali je "odletio" bager vrijedan 50.000 eura

“To je mini bager kojim su rendžeri lako mogli da održavaju staništa, čak i u močvarnim predjelima”, kazao je Mitrović
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2011. 08:27h

Solana nema službu koja bi brinula o staništima ptica i njihovoj bezbjednosti, pa uprava tog preduzeća sa razlogom strahuje da bi oko 450 flamingosa, koliko ih trenutno ima na bazenima i obodima fabrike, uskoro mogli potražiti sigurnije stanište zbog krivolovaca koji ne miruju, posebno u ranim jutarnjim satima.

Do 2006. u Solani je funkcionisala rendžerska služba koju je finansirao švajcarski Euronatur, prethodno se uvjerivši u neslućene potencijale Solane za razvoj novog vida turizma - posmatranja ptica.

Nakon što je tadašnji rukovodilac službe Vaso Radović prešao na novu funkciju u Opštini, rendžeri su prepušteni zaboravu.

Rukovodilac finansijskog sektora Veselin Mitrović kazao je da bi rad službe sada teško bilo obnoviti, ali iz neobičnog razloga - mini bager vrijedan 50.000 eura koga je za potrebe rendžera Solani na korišćenje ustupio Euronatur, misteriozno je nestao u decembru prošle godine.

“To je mini bager kojim su rendžeri lako mogli da održavaju staništa, čak i u močvarnim predjelima”, kazao je Mitrović.

Nestao pod čudnim okolnostima

On je 17. juna izvršnom direktoru Dragiši Rosandiću poslao dopis kojim ga obavještava da je bager iz Solane nestao pod čudnim okolnostima.

Mitrović je takođe upoznao Rosandića da je bager iz Solane iznijet po nalogu tadašnjeg izvršnog direktora Jelene Aleksić, ali da o svemu tome postoji malo pisanih tragova.

“Pisani dokaz postoji samo u računaru sekretarice, koja je pisala nalog. Zanimljivo je da ni na kapiji koju je tada obezbjeđivala firma 'Guardian', nema dokaza o tome”, piše u dopisu.

Mitrović je naveo da postoje svjedoci o tome kako je bager iznijet iz Solane.

“Radnik Nikola Čilingiri uzeo je ključeve od bagera i predao ih Đoni Dukađinu, koji je upravljao mašinom. Dukađin je bager ispeo na kamion barskih tablica, a sve to je mobilnim telefonom snimila Zorica Baković. Od tada se bageru gubi svaki trag”, naveo je Mitrović u dopisu.

On je naglasio da je Dukađin smatrao nepotrebnim da bager ide na remont.

“Rekli su mu da na bageru moraju promijeniti gusjenice. On im je odgovorio da za to nema potrebe jer to radnici mogu i sami uraditi i tu o u krugu Solane”, napisao je Mitrović.

Posla i za policiju, a policija ćuti

Nakon toga, Odbor direktora obratio se policiji sa molbom da pronađe i vrati bager.

“Kontaktirali smo vlasnike 'Euronatura' koji su nam kazali da nikada nijesu dali saglasnost da se bager iznese iz kruga Solane. Pošto sumnjamo da su bager otuđili nepoznati počinioci, molimo vas da sprovedete istragu, pronađete počinioce a bager vratite tamo gdje pripada”, navodi se u dopisu Odbora direktora policiji koji je potpisao Bojša Šotra.

Kako tada, tako i danas - Rosandić nemoćno sliježe ramenima i kaže da od policije nije dobio ništa zvanično, sem neformalne informacije da je bager na remontu negdje u Budvi.

“Zbog toga trpe najviše radnici, a da sada i ne govorim o drugim problemima koji opterećuju poslovanje Solane - kazao je Rosandić.

Bonus video: