Cetinjani još nezavršeni trg prozvali "šećer u kocke"

Rekonstruisani Dvorski trg biće otvoren tokom prve sedmice decembra, kazao je portparol prijestonice Miloš Prelević
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2011. 18:33h

Dvorski trg, ili nekada Trg kralja Nikole, čije je rekonstrukcija već nekoliko mjeseci u toku, nije otvoren 13. novembra, na Dan prijestonice, kako se to ranije najavljivano, ali je zato uspio da dobije novo ime.

U svom poznatom maniru, Cetinjani su odmah našli adekvatnu asocijaciju za novi izgled trga - “šećer u kocke”, aludirajući na kockaste oblike ploča kojima je trg popločan.

Iz kabineta gradonačelnika prijestonice kazali su da razlog zbog kojeg trg nije otvoren u predviđeno vrijeme treba tražiti samo u činjenici da je tokom procesa rekonstrukcije odlučeno da paralelno budu započete dodatne aktivnosti, kako na platou trga, tako i oko njega.

“To se, prevashodno, odnosi na zamjenu cjelokupne vodovodne, elektro, kanalizacione i PTT mreže, te hortikulturalno uređenje parkovskih površina u okolini trga. Uz to, istodobno je odlučeno i da na dijelu objekata u okolini Dvorskog trga budu rekonstruisane fasade. No, zbog transformacije Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je nadležan za izdavanje neophodnih saglasnosti, taj proces počet je kasnije nego što je bilo planirano”, rekao je portparol prijestonice Miloš Prelević.

On dodaje da će, svakako, dodatne aktivnosti, koje su donekle usporile rekonstrukciju trga, u znatnoj mjeri doprinijeti kvalitetu započetih radova, a prije svega još ljepšem i svježijem izgledu istorijskog jezgra grada.

Prelević, međutim, tvrdi, da vremensko prolongiranje radova od tri sedmice neće usloviti dodatne troškove.

“Rekonstruisani Dvorski trg biće otvoren tokom prve sedmice decembra. Sa sigurnošću se može tvrditi da će radovi biti okončani do tog termina, baš kao i da klimatske prilike neće uticati na preostale aktivnosti, s obzirom na to da je najznačajniji dio posla realizovan tokom vremenskog perioda koji je za nama”, obećao je Prelević.

Galerija

Bonus video: