Višak zaposlenih u Opštini Kolašin odlazi sa 12 zarada

Mišljenja radnika lokalne uprave podijeljena su, a sindikalno rukovodstvo je zakazalo zbor radnika za utorak
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2011. 18:02h

Dugo očekivanu odluku o visini otpremnina lokalnih službenika i namještenika u kolašinskoj lokalnoj upravi potpisao je predsjednik Opštine Darko Brajušković.

Prema tom aktu, svim zaposlenima na neodređeno vrijeme, koji se prijave za sporazumni raskid radnog odnosa, biće isplaćene otpremnine u visini od 12 bruto zarada i fiksni iznos od 2.000 eura.

Za lokalne namještenike i službenike kojima do ostvarivanja prava na penziju nedostaje do dvije, odnosno do pet godina, biće dodat i iznos od tri, odnosno šest bruto zarada. Uz to, prema odluci Brajuškovića, zaposlenima na neodređeno vrijeme, koji se prijave za sporazumni raskid radnog odnosa, biće isplaćen i iznos od 50 eura za svaku godinu radnog staža.

Brajušković je odlukom obećao i isplatu otpremnina najkasnije za 30 dana od kada se zaključi sporazum.

Mišljenja radnika lokalne uprave podijeljena su, a sindikalno rukovodstvo je zakazalo zbor radnika za utorak.

Očekuje se štrajk

Iako nije bilo zvaničnih izjava iz vrha sindikata, kako nezvanično saznajemo, jedan dio je vrlo nezadovoljan iznosima za otpremnine i tvrde da su diskriminisani u odnosu na kolege koje dijeli nekoliko godina do penzije.

Vrlo je izvjesno da će sindikalno rukovodstvo zaposlenima u lokalnoj upravi predložiti štrajk, koji je zamrznut prije mjesec dana, kada je dogovoreno da se pokaže strpljivost prema opštinskim čelnicima kada je riječ o ispunjavanju štrajkačkih zahtjeva.

Do sada je oko 60 od preko 300 radnika lokalne uprave i preduzeća čiji je osnivač Opština pokazalo interesovanje za sporazumni raskid radnog odnosa. Kako je prije nekoliko mjeseci za “Vijesti” izjavio predsjednik Skupštine opštine Mile Šuković, u lokalnoj upravi ima preko 80 zaposlenih koji su višak.

Prema nezvaničnim procjenama, više od 150 ljudi u Opštini nema šta da radi i zapošljavani su politički, dok je preko 100 upravo zbog otpremnina započelo radni odnos pred prošlogodišnje izbore.

Prosječna plata u lokalnoj upravi je 850 eura, za one sa visokom, odnoso 707 eura za one sa višom stručnom spremom. Zarada onih sa srednjom školom je oko 513 eura, dok su prosječne plate zaposlenih koji imaju samo osnovnu školu 385 eura.

Bonus video: