U okolini Pljevalja traže da im se ukine porez na zemljište

Topalović ističe da je uvođenje poreza u suprotnosti sa pričom o „vraćanju života” u Bukovicu
169 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.11.2011. 18:19h

Predsjednici seoskih mjesnih zajednica traže od lokalne uprave da ukine porez na zemljište i smatraju da su nepravilno obračunati.

Kao glavne argumente u prilog svojoj tvrdnji predsjednici mjesnih zajednica navode da na seoskom području većinom žive staračka domaćinstva, te da će porezi dodatno opteretiti malobrojne zemljoradnike.

Predsjednik MZ Bukovica Gligor Topalović sprema zvanični dopis Opštini sa zahtjevom da ukine poreze za tu mjesnu zajednicu.

“Bukovica je najudaljenija MZ u pljevaljskoj opštini, koju pretežno naseljavaju staračka domaćinstva. Zemlja se slabo obrađuje, a i ono što se proizvede ne može da se proda”, obrazlaže Topalović zahtjev koji će poslati predsjedniku Opštine Miloju Pupoviću i predsjedniku lokalnog parlamenta Velimiru Goluboviću.

Topalović ističe da je uvođenje poreza u suprotnosti sa pričom o „vraćanju života” u Bukovicu.

“Plašim se da će se desiti da se porez odbija od penzija, jer je to glavni izvor novčanih prihoda žitelja naše MZ”, rekao je Topalović.

Propis im ne odgovara

Predsjednik MZ Potkovač Obrad Ćeranić tvrdi da poreze uopšte nije trebalo ni uvoditi. On podsjeća da su porezi bili ukinuti za sela koja se nalaze na preko hiljadu metara nadmorske visine i kaže da mu nije jasno ko ih je opet uveo i kako su predstavnici naroda glasali za njih.

“Ne mogu da shvatim da neko uvodi propis da starci koji žive na selima plaćaju porez sada kada im bukvalno treba pomagati“, pojašnjava Ćeranić.

On kaže da ne može da bude ista vrijednost zemlje u selima i u neposrednoj blizini grada, uz ocjenu da će na udaru najviše biti najudaljenija sela.

“Ne mogu da shvatim da neko uvodi propis da starci koji žive na selima plaćaju porez sada kada im bukvalno treba pomagati“, pojašnjava Ćeranić.

I predsjednik MZ Šula Milan Jelovac podržava inicijativu da se porezi ukinu.

“U udaljenim selima žitelji su izloženi štetama od medvjeda, vukova i bijesnih lisica, i od mnogih drugih nepogoda, a sada nam se uvode i porezi. U našim selima praktično je ostalo samo siromašno stanovništvo”, ističe predsjednik MZ Šula.

Uprava lokalnih javnih prihoda nedavno je apelovala na građane da izmire poreske obaveze u zakonskom roku, kako ne bi pokretali postupak prinudne naplate iz zarada, penzija i drugih primanja obveznika. Građani porez mogu platiti u dvije jednake rate od kojih prva dospijeva 30. juna, a duga 30. novembra.

Bonus video: