Egipćani odustali od štrajka glađu, protest samo ispred Elektrodistribucije

Mićunović je kazao da razumije problem Egipćana, ali da se legalizacija divljih objekata ne može završiti preko noći
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2011. 18:06h

Predstavnici Egipćana, koji od prošlog četvrtka nemaju struju, razgovarali su sa potpredsjednikom Opštine Momčilom Mićunovićem. Zadovoljni su zalaganjem potpredsjednika da se njihov problem riješi, ali ne i činjenicom da za sada izlaz ne postoji.

Zbog predusretljivosti potpredsjednika odustali su od najavljenog štrajka glađu i blokade ulica, ali će se zato protest u ponedjeljak preseliti ispred Elektrodistribucije.

„MIćunović pokušava da riješi naše probleme, ali za sada ništa od toga. Svi razumiju našu muku, ali 15 porodica i preko stotinu članova je i dalje u mraku. Ima dosta djece i starih i bolesnih i izgleda da treba zimu da provedemo bez struje“, kazao je predstavnik Egipćana Skender Neziraj.

Njima je EPCG isključila struju, jer su nelegalno priključeni na elektroenergetsku mrežu. Iako Egipćani, koji su 1999. izbjegli sa Kosova i žive u naselju kod Gračanice, žele da plaćaju struju i da redovno izmiruju obaveze. Problem je što su njihove kuće, koje se nalaze na opštinskom zemljištu, izgrađene bez dozvole i što nigdje nijesu registrovane.

„Ima dosta ljudi u Nikšiću koji žive u nelegalnim objektima, pa imaju satove i plaćaju struju. Nijesmo mi jedini, ali izgleda samo mi ne možemo da dobijemo struju. Tražimo samo da nam ugrade strujomjere, da bismo mogli da imamo i plaćamo struju kao sav ostali svijet“, kazao je Neziraj.

Mićunović je kazao da razumije problem Egipćana, ali da se legalizacija divljih objekata na opštinskom zemljištu ne može završiti preko noći, nego da traje i po nekoliko mjeseci.

„Da bi ušli u postupak dobijanja građevinske dozvole, mora se definisati kategorija zemljišta, koje se mora prevesti na vlasnika, koji će zatim uz građevinsku dozvolu morati da ima i elektroelaborat. Međutim, da bi se sve ovo završilo, neophodno je postojanje DUP-a prema kojem bi se ti objekti radili“, objasnio je Mićunović.

„Da bi ušli u postupak dobijanja građevinske dozvole, mora se definisati kategorija zemljišta"

On je kazao da EPCG ne može prikopčati nelegalnog potrošača koji nema građevinsku dozvolu, i da bi se problem mogao riješiti na „većem nivou“, izmjenom propisa koji ne dozvoljava Elektrodistribuciji priključenje nelegalnog potrošača.

„Vjerovatno su i ostale opštine u sličnim problemima, ali priča se otvorila u Nikšiću“, kazao je Mićunović.

Galerija

Bonus video: