U Podgorici otvorena kancelarija za besplatnu pravnu pomoć

Kancelarija za besplatnu pravnu pomoć odgovor svima koji sumnjaju u našu sposobnost, kaže Duško Marković
318 pregleda 0 komentar(a)
Vesna Medenica, Duško Marković, Foto: Luka Zeković
Vesna Medenica, Duško Marković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.11.2011. 14:01h

Ministar pravde Duško Marković rekao je da je otvaranje kancelarije za besplatnu pravnu pomoć u podgoričkom Osnovnom sudu vražan projekat u pravnom sistemu jer omogućava jednaku dostupnost pravdi svima bez obzira na njihov materijalni i socijalni položaj.

On je podsjetio da je Zakon o beplatnoj pravnoj pomoći donijet u početkom aprila ove godine i naglasio da se već sprovodi.

“To je dokaz da Crna Gora ne donosi zakone da bi ispunjavala evropske obaveze i evropsku agendu već te zakone donosi da bi oni bili od koristi građanima i društvu. Ovo je najbolji odgovor onima koji sumnjaju u sposobnost crnogorskog društva, a samim tim i Vlade da primjenjuje zakone koje donosi”, poručio je Marković. On je dodao da je Zakonom, pravna pomoć je previđena svima koji su lošeg materijalnog stanja u postupcima pred redovnim sudovima, tužilaštvom i Ustavnim sudom.

Pristup pravdi jednak za sve

Predsjednica Sudskog savjeta i Vrhovnog suda Vesna Medenica vidi značaj otvaranja kancelarije u tome što stručnjaci građanima omogućiti da jedan pravnički uobličeni akt mogu podnijetii sudu što će doprinijeti da postupci budu kvalitetniji, brži i efektniji.

"Građanima se omogućava jednak pristup pravdi i sudovima, i pod istim uslovima. Normalno svi oni koji u sudskim procedurama budu došli do imovinske koristi ili štete koja je potraživana moraće taj dio nadoknaditi. Nadam se da će sudovi odraditi svoj dio zadatka, odnosno pružiti kancelariji adekvatne stručnjake koji će pružati pomoć, dok će u manjim sudovima ovu pomoć pružati referenti",najavila je Medenica.

Predstavnik UNDP-a u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski otvaranje kancelarije vidi kao put ostvarivanja važnog cilja - jednakosti svih građana Crne Gore.

"UNDP je uložio sredstva u opremanje tri pilot kancelarije u Podgorici, Pljevljima i Rožajama, dok će dodatne dvije kancelarije biti opremljene sredstvima iz zajedničkog fonda Agencija Ujedinjenih nacija, s obzirom da je Crna Gora po sopstvenom izboru postala dio reforme sistema UN “Djelujući kao jedan",rekao je Vrbenski.

Otvaranju Kancelarije prisustvovali su pomoćnik ministra pravde Branka Lakočević i predsjednik Osnovnog suda Zoran Radović.

Bonus video: