Građani moraju znati kako se troši njihov novac

CDT organizovao konferenciju o transparentnosti i dobrom upravljanju na lokalnom nivou, nagrada Kotoru za najtransparentniju opštinu
0 komentar(a)
Transparentnost opština, CDT, Ivan Brajović, Foto: Zoran Đurić
Transparentnost opština, CDT, Ivan Brajović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.11.2011. 12:25h

Efikasna i kvalitetna lokalna samouprava jedan je od najvećih izazova sa kojima se suočavaju zemlje u tranziciji, a transparentnost je jedan od preduslova demokratije i pravne države, poručio je ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović.

On je na konferenciji “Transparentnost i dobro upravljanje na lokalnom nivou” Centra za demokratsku tranziciju kazao da je uključivanje građana u proces odlučivanja u lokalnoj zajednici, ostvarenje principa transparentnosti rada organa i odgovornosti za donošenje odluka od ključnog značaja za ostvarivanje uloge građana u lokalnoj samoupravi.

Na konferenciji su uručene i nagrade za najtransparentnije opštine Kotor, Danilovgrad i Herceg Novi. Istraživanje CDT-a čiji su podaci objavljeni početkom novembra pokazalo je da je najmanje transparentan Šavnik, kao i da se četvrtina opština i dalje ocjenjuje netransparentnim - Kolašin, Plav, Rožaje, Žabljak i Šavnik.

Predsjednica opštine Kotor Marija Ćatović poručila je da građani moraju biti obaviješteni kako funkcionišu lokalne samouprave i na koji način troše novac iz budžeta. Ona je kazala i da svi u lokalnoj upravi moraju da funkcionišu isključivo u korist građana.

“Moramo građanima da kažemo šta se faktički radi u lokalnoj samoupravi od njihovog novca. Bukvalno sve treba da bude javno, da znaju građani šta se to radi, šta je u njihovom interesu, da oni daju svoje primjedbe”, dodala je Ćatović.

Treba sačuvati ostvareno

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica podsjetio je da u julu rezultati nijesu bili na visokom nivou, jer je više od pola opština radilo netransparentno. Nakon toga, kako je kazao, CDT je pozvao opštine da unaprijede stanje u toj oblasti, na šta su one pozitivno reagovale.

“Napravli smo napredak, ali on ipak još nije dovoljna. U prilog tome govori podatak da samo pet opština u ovom momentu možemo nazvati transparentnim. Potrebno je raditi na širenju svijesti o tome šta zaista znači transparentnost.

Nije dovoljno postaviti budžet na veb-sajt, potrebno je građanima objasniti šta znači budžet. Potrebno je da opština objasni građanima kako se troše sredstva, na koji način su realizovali budžet, koliko procenata onoga što su opštinske vlasti obećale je zaista realizovano”, kazao je on.

Sekretar Zajednice opština Crne Gore Rajko Golubović poručio je da novonastali napredak u opštinama treba sačuvati i ocijenio da je došlo do promjene svijesti u pogledu načina rada.

Prema rezultatima istraživanja CDT-a djelimično su transparentne opštine Mojkovac, Podgorica, Budva, Bijelo Polje, Berane i Cetinje. U tu kategoriju spadaju i Nikšić, Plužine, Pljevlja, Ulcinj i Andrijevica. Pored Kotora, transparentne opštine su i Herceg Novi, Danilovgrad, Tivat i Bar.

Bonus video: