Podrška zahtjevu studenata: Veći budžet smanjuje školarine

Trebalo bi da se poslože mnoge kockice... Utisak je da će školarine teško pojeftiniti ako budžet ne bude povećan. Svi su, međutim, saglasni da se nešto mora mijenjati jer je stanje loše
80 pregleda 0 komentar(a)
univerzitet, Foto: Arhiva Vijesti
univerzitet, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.11.2011. 08:48h

Senat Univerziteta Crne Gore (UCG) posebno snažno podržava zahtjeve Studentskog parlamenta koji se odnose na standard studenata i značajno poboljšanje statusa i ukupnog budžeta UCG, saopšteno je juče iz Rektorata.

Na jučerašnjoj sjednici odlučeno je da Senat predloži Upravnom odboru UCG da razmotri mogućnost smanjenja visine školarina za sljedeću studijsku godinu, što je jedan od zahtjeva studenata, ali zvaničan stav u vezi s tim pitanjem dekani nijesu iznijeli.

Više izvora kazalo je i juče „Vijestima“ da do smanjenja školarina praktično ne može doći bez povećanja budžeta UCG.

„Trebalo bi da se poslože mnoge kockice... Utisak je da će školarine teško pojeftiniti ako budžet ne bude povećan. Svi su, međutim, saglasni da se nešto mora mijenjati jer je stanje loše“, kazao je izvor „Vijesti“ koji je prisustovao sjednici.

Predstavnici Studentskog parlamenta sljedeće sedmice će razgovarati sa ministrom finansija Miloradom Katnićem o zahtjevu za povećanje budžeta UCG.

Sjednica Upravnog odbora UCG trebalo bi da bude održana tokom decembra.

Predlogom budžeta predviđeno je da UCG sljedeće godine dobije 13,29 miliona eura iz državne kase, što je za oko 200.000 manje nego ove. Budžet UCG lani je iznosio 14,7 miliona, a 2009. godine čak 17 miliona eura.

Godišnja školarina na UCG iznosi 500, odnosno 1.000 eura za primijenjene studijske programe, a iz Ministarstva prosvjete su u više navrata isticali da je najjeftinija u regionu.

Senat je zaključio da će zahtjeve Studentskog parlamenta, dostavljene Univerzitetu, razmotriti „u dogovorenom roku i dinamici“.

„Konstruktivno i s pažnjom pratićemo dalje poteze nadležnih državnih institucija i učestvovati u daljem radu i ostvarivanju zajedničkih ciljeva“, saopšteno je nakon sjednice.

Senatori podijeljeni oko Rankovog šišanja

Članovi Senata pohvalno su govorili o velikom studentskom protestu održanom 17. novembra, s tim da su bila podijeljena mišljenja da li bi predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić trebalo da se ošiša.

Prema saznanjima „Vijesti“, dio senatora saglasio se sa skandiranjem studenta ispred Skupštine „Ošišaj se, Ranko“, dok su drugi, pak, smatrali da Krivokapić ne bi trebalo da se šiša, odnosno da bi čak bilo poželjno da još pusti kosu.

Senat je zaključio da je UCG na protestu predstavljen u demokratskom i građanskom duhu.

„Organizacija protesta imala je nužan akademski nivo i predstavila je UCG u svjetlu vanrednog demokratskog i građanskog duha – zaključak je i jedinstven stav svih članova Senata, nakon diskusije u kojoj su učestvovali i predstavnici Studentskog parlamenta“, saopšteno je nakon sjednice.

Bonus video: