Uručena pomoć Jovanu Matoviću, na proljeće gradi novi dom

"Svima sam zahvalan što mi pomažu. Nadam se da ću moći da im se odužim"
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2011. 10:09h

Predstavnici Crvenog krsta Crne Gore i UNHCR-a uručili pomoć Jovanu Matoviću iz banjskog sela Gornja Prigradina, u MZ Velimlje, 50-ak kilometara od Nikšića, kome je 19. septembra ove godine u požaru do temelja izgorjela kuća.

Do požara je najvjerovatnije došlo zbog udara groma i loših instalacija.

Inicijativu da se 45-godišnjem Matoviću, koji živi sa majkom Jaglikom, 74-godišnjom staricom koja je zbog bolesti u Nikšiću, uruči pomenuta donacija pokrenuo je nikšićki Crveni krst.

Matovići, koji nakon požara žive u kući strica, od Crvenog krsta su dobili namirnice, sredstva za higijenu, nešto posuđa, dva dušeka, četiri stolice i isto toliko ćebadi, dok su od UNHCR-a dobili dva kreveta i šporet na drva.

"Iako obaveza UNHCR-a nijesu ovakvi slučajevi, već problemi raseljenih lica, uvijek izađu u susret Crvenom krstu Crne Gore. Tako je bilo i ovoga puta i drago nam je što su na naš zahtjev odgovorili pozitivno i što je porodica Matović dobila šporet na drva i dva kreveta", kazao je Goran Petrušić, predstavnik Crvenog krsta Crne Gore.

Stigla pomoć, radovi kreću na proljeće

Matović se obradovao poklonima i zahvalio darodavcima.

"Drago mi je što me se ljudi sjete. Dopremio sam ciglu koju mi je dala Opština Nikšić, a cimenat, koji su takođe oni obezbijedili, prebaciću ovih dana. Građa za kuću je spremna, zgarište je raščišćeno, ali će radovi početi tek na proljeće. Vremenski uslovi ne dozvoljavaju da počnem ranije", kazao je uzorni stočar, koji je za dva sata ostao bez svega što su generacije njegove porodice godinama stvarale.

"Žalije mi je uspomena nego kuće i pokućstva, boli kada čovjek dođe i vidi da je sve izgorjelo"

Crveni krst je već donosio hranu i garderobu.

"Svima sam zahvalan što mi pomažu, a komšije i rođaci nas ne zaboravljaju. Obilaze nas i pomažu koliko mogu, spremni da pomognu i kada počne kuća da se gradi. Nadam se da ću moći da im se odužim", kazao je Jovan koga, kako reče, više bole izgorjele uspomene od kuće i inventara.

"Žalije mi je uspomena nego kuće i pokućstva. Boli kada čovjek dođe i vidi da je sve izgorjelo. Biće kuće i stvari ali, šta da radim sa toliko izgorjelih uspomena... Dobro je samo što majka i ja nijesmo za vrijeme požara bili kući jer ko zna kako bi se sve završilo", kazao je Matović koji je živio u kući staroj 110 godina, ali koja je nekoliko puta renovirana i bila u dobrom stanju.

Galerija

Bonus video: