CEMI traži da se radnoj grupi vrati tekst Zakona o DIK na doradu

Oni vjeruju da Vlada treba da insistira da budući model bude zasnovan na uspješnim iskustvima zemalja koje su uporedive sa Crnom Gorom
0 komentar(a)
Zlatko Vujović, Foto: Arhiva Vijesti
Zlatko Vujović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.11.2011. 16:10h

Centar za monitoring (CEMI) pozvao je Vladu da vrati radnoj grupi radni tekst Zakona o Državnoj izbornoj komisiji (DIK) na doradu.

CEMI, kako je saopštio predsjednik upravnog odbora, Zlatko Vujović, žali zbog verzije koju je radna grupa usvojila i ograđuje se od modela DIK-a usaglašenog između predstavnika Vlade i nevladinih organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora i Centar za demokratsku tranziciju.

"CEMI ne želi da služi kao dekor, i kao neko ko treba da da legitimitet ovoj ideji već pozivamo Vladu Crne Gore da vrati radnoj grupi radni tekst Zakona na doradu", kaže se u saopštenju.

U toj organizaciji vjeruju da Vlada treba da insistira da budući model bude zasnovan na uspješnim iskustvima zemalja koje su uporedive sa Crnom Gorom.

U toj organizaciji vjeruju da Vlada treba da insistira da budući model bude zasnovan na uspješnim iskustvima zemalja koje su uporedive sa Crnom Gorom.

CEMI je, dodaje se, pokazao jasnu opredijeljenost da, svojim učešćem do kraja radnog dijela, utiče da se makar dio teksta unaprijedi "i pored uočene nespremnosti većine članova komisije da omogući ustrojstvo DIK-a koje bi garantovalo nepristrasnost u odlučivanju".

"Na žalost, moramo konstatovati da je snažan deficit u stručnoj ekpertizi dijela članova radne grupe, na koji smo ukazivali, rezultirao tekstom koji se ne oslanja na potrebe u Crnoj Gori i uspješna komparativna iskustva, već predstavlja hibridni eksperimentalni model, koji se ne koristi nigdje u svijetu", navodi se u saopštenju.

Kontrola finansiranja partija

To, dodaje se, predstavlja nastavak politike Vlade u kojoj ne postoji jasna vizija u pogledu stvaranja efektivnog antikoruptivnog institucionalnog okvira, i nastavlja se sa daljim eksperimentisanjem koje vodi samo jednom, predvidljivom ishodu – osdustvu značajnijih rezultata u borbi protiv korupcije.

"Crna Gora će ovim zakonom dobiti još jednu u nizu neefikasnih institucija koja će, već u samom startu, biti osuđena na neuspjeh. Ona je stvorena sa dovoljno institucionalnih garancija da bude neuspješna", kazao je Vujović.

On navodi da bi DIK, po ovom predlogu zakona, trebalo da kontroliše finansiranje političkih partija.

On navodi da bi DIK, po ovom predlogu zakona, trebalo da kontroliše finansiranje političkih partija.

Taj model, navodi se, oslanja se na vjeru u integritet partijskih predstavnika.

U CEMI-ju smatraju da Crna Gora još nije toliko napredovala u razvoju društvene odgovornosti i integriteta, da bi mogli da računamo na samokontrolu i savjest partijskih predstavnika u procesu kontrolisanja svojih finansija.

"CEMI-jevo upozorenje, da tijelo – koje nije u svojem radu nezavisno od partija – ne može kontrolisati partijske finansije, je ostalo bez odjeka. Prepuštanje kontrole finansijskog poslovanja partija partijskim predstavnicima, jednako je prepuštanju kontrole plaćanja poreza predstavnicima privrednih društava", naveo je Vujović.

CEMI neće da bude dio političke trgovine

Poslije odluke da DIK, kako se dodaje, u kome sjede partijski predstavnici, kontroliše finansiranje političkih partija, ne bi iznenadilo ni takvo inovativno rješenje u poreskoj politici.

"Ni pokušaj da se kroz hibridni model stvaranja kvazi nezavisnog tijela unutar samog DIK-a ne može umanjiti izostanak političke volje da se vrši efikasna kontrola partijskog poslovanja", smatra Vujović.

Ukoliko se, kako je dodao, ovakav model odobri, Vlada će snositi odgovornost za još jedan neuspjeh na polju suzbijanja političke korupcije.

"Stavljanjem lošeg sadržaja u novo pakovanje, neće ga učiniti ništa boljim, niti će zavarati crnogorsko društvo i međunarodne aktere, koji očekuju konkretne rezultate. Očigledno je da postoji prećutni dogovor vlasti i opozicije da se odloži kontrola i da se nastavi sa simuliranjem ovog procesa", dodaje se u saopštenju.

CEMI, kako se navodi, ne želi da bude dio jedne takve političke trgovine.

Bonus video: