Učiteljica iz Bara kažnjena jer je kritikovala direktoricu

Rekla sam istinu i povrijedila joj dostojanstvo i omalovažila je pred članovima vijeća, kazala je učiteljica
373 pregleda 0 komentar(a)
OŠ Jugoslavija, Foto: Arhiva "Vijesti"
OŠ Jugoslavija, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.11.2011. 02:28h

Milena Zoranović, učiteljica u Osnovnoj školi “Jugoslavija“ u Baru, požalila se “Vijestima” da je “drakonski kažnjena od direktorice škole Lidije Raković”.

Zoranović je rekla da joj je direktorica izrekla novčanu kaznu u visini od 40 odsto mjesečne zarade u trajanju od šest mjeseci, počev od novembarske plate, “jer joj je rekla da ne zna da vodi sjednicu Nastavničkog vijeća“.

“Rekla sam istinu i njom povrijedila njeno ljudsko dostojanstvo i omalovažila je pred članovima Nastavničkog vijeća. Time sam učinila težu povredu radne obaveze. Moja konstatacija proistekla je iz ocjene nadzornog tima za oblast rukovođenje i upravljanje školom, koji je krajem maja 2011. posjetio školu i dao najnižu pozitivnu ocjenu - zadovoljava", rekla je Zoranović.

"Najveća zamjerka su zapisnici stručnih organa, što znači i sjednice Nastavničkog vijeća, u kojima je malo diskusija. A kako da ih i bude kada gospođa Raković ućutkuje, prekida i ne dozvoljava članovima Nastavničkog vijeća da kažu svoje mišljenje i stav. A oni na to imaju i pravo i obavezu, jer se radi o značajnim pitanjima za obrazovno-vaspitni rad škole.”

Čemu mediji?

Direktorica škole Lidija Raković nije željela da komentariše navode Zoranović, ukazujući da je “povodom svega pokrenut disciplinski postupak”.

“Cijela stvar je u disciplinskom postupku u kojem Zoranovićeva ima sva zakonska sredstva da odbrani svoja prava i ne znam zašto se odmah ide u medije”, rekla je kratko Raković.

Znam i mogu da se kvalitetno, stručno i profesionalno posvetim i obavljam svoje radne zadatke, što su istakli i inspektori koji posjećuju školu.

Ona je dodala da su sjednice Nastavničkog vijeća “preduge i konfuzne, bez jasnih i preciznih zaključaka”.

“Rad u učionici volim. On nije moje zanimanje već moj poziv. Znam i mogu da se kvalitetno, stručno i profesionalno posvetim i obavljam svoje radne zadatke, što su istakli i inspektori koji posjećuju školu. Na žalost, prinuđena sam da radnu i životnu energiju, ali i nemala materijalna sredstva, usmjerim da bih u sudskom postupku dokazala kakva i kolika uvreda i nepravda mi je nanijeta", kazala je Zoranović.

"Bez lažne skromnosti, umjesto da se bar verbalno istakne moja posvećenost pozivu koji obavljam, ja sam kažnjena i to kaznom koja ugrožava egzistenciju moje djece. Iskreno se nadam i vjerujem da Ministarstvo prosvjete i sporta, kao naš poslodavac, neće dozvoliti da se nastave pritisci na zaposlene u OŠ ’Jugoslavija’ u Baru”, .

Bonus video: