Ulcinj: Na bazenima solane čudesna slika - jato od 450 flamingosa

To što su ove ptice bile mirne ukazuje samo na to da dolaze iz mjesta gdje do sada nisu bile izložene uznemiravanju
510 pregleda 0 komentar(a)
Flamingosi u Ulcinju, Foto: Marc Thibault
Flamingosi u Ulcinju, Foto: Marc Thibault
Ažurirano: 21.11.2011. 14:21h

Ornitolozi su na bazenima ulcinjske Solane proteklog vikenda vidjeli nesvakidašnji prizor - jato od 450 flamingosa.

Osim jedne od najpopularnijih i najegzotičnijih vrsta ptica na svijetu, ornitolozi su, međutim, cijeli dan slušali i pucnje krivolovaca.

"Iako nije bio lovni dan, a ulcinjska Solana nije lovno područje. To što su ove ptice bile mirne ukazuje samo na to da dolaze iz mjesta gdje do sada nisu bile izložene uznemiravanju, te gdje su ovakva mjesta, kako to zakon zahtjeva, bez krivolovaca, zbog čega nisu ni svjesne opasnosti u kojoj se nalaze”, saopštila je Bjanka Prakljačić iz iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore.

Ona upozorava da će flamingosi zauvijek biti prognani, ako su krivolovci pucali i na njih.

“Slična je stvar sa pelikanima, koji su bili redovni zimski gosti Solane, a danas je prava sreća vidjeti ih da se tu hrane. Upravo u ovom trenutku odlučuje se o budućnosti flamingosa, da li će nas u narednim godinama dočekati bazeni okićeni jatima jedne od najpopularnijih ptica na svijetu, ili će biti potpuno prazni”, saopštila je Prakljačić.

Ona je istakla da je na Solani prisutan pozitivan trend dolaska sve većeg broja flamingosa u posljednje dvije godine.

“Do sada je najveća brojka bila 104 jedinike, prije mjesec dana 115 a sada već 450. Ukoliko se ovim

harizmatičnim posjetiocima dopadne ono što im solana nudi, moguće je da će, uz odgovarajuće prirpreme, sljedeće godine gnijezditi na tom području. Ovo prije svega zavisi od nas, a ne od flamingosa”, navodi Prakljačić.

Ona je objasnila da flamingosi trenutno “skitaju” ili “lutaju”, što je opis za ponašanje ptica koje posjećuju naizmjenično više pogodnih mjesta za ishranu i odmor i tako biraju gdje će se gnijezditi sljedeće godine.

Bonus video: