Ćatović: Ispunila sam 90 odsto obećanja

Ćatović je rekla da su gužve na saobraćajnici preko rive ogromne u sezoni i van nje, pa "rješenje, kao što je predloženo od nekih stručnjaka iz Zavoda, svakako nije morski put"
58 pregleda 0 komentar(a)
Marija Ćatović, Foto: Arhiva Vijesti
Marija Ćatović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.11.2011. 15:18h

Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović kazala je da je od 2005. do danas ispunila 90 odsto obećanog iz programa koji je ponudila građanima.

"Od 2005. od kada sam predsjednik, sada već u drugom mandatu, u Kotoru se dosta uradilo, mada je dinamika nekih projekata mogla da bude brža", kazala je Ćatović povodom Dana opštine, koji se obilježava 21. novembra.

Ona je istakla da je ključni problem grada to što još nema zaobilaznicu, optuživši bivši Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture za usporavanje procesa koji bi doveo do početka izgradnje.

Kao važan cilj ona je naznačila projekat izgradnje lifta kroz brdo Sveti Ivan, kojim je predviđeno da se na vrhu izgradi i restoran sa vidikovcem, galerija, suvenirnica i info punkt

Ona je rekla da su gužve na saobraćajnici preko rive ogromne u sezoni i van nje, pa "rješenje, kao što je predloženo od nekih stručnjaka iz Zavoda, svakako nije morski put".

"Zato je potrebno hitno usaglašavanje oko rješenja, posebo jer je Evropska investiciona banka saopštila da će finansirati zaobilaznicu oko Kotora, pa zašto to ne uraditi", smatra Ćatović.

Na pitanje da li će grad moći da realizuje krupne projekte u aktuelnom ekonomskom ambijentu, kao što je sportska dvorana, Ćatović je kazala da je, na osnovu sporazuma sa Vladom, ona obavezna da učestvuje sa 50 odsto novca, koliko i Opština.

"Mi smo već poprilično isfinasirali radove, i to sa oko milion eura", kazala je Ćatović.

Važan cilj - izgradnje lifta kroz brdo Sveti Ivan

Kao važan cilj ona je naznačila projekat izgradnje lifta kroz brdo Sveti Ivan, kojim je predviđeno da se na vrhu izgradi i restoran sa vidikovcem, galerija, suvenirnica i info punkt.

"Taj projekat bi se brzo isplatio jer bi brojni turisti sa kruzera i oni koji dolaze izletničkim autobusima, svakako iskoristili priliku da vide grad sa te pozicije, pa uz posjetu od oko četiri miliona turista, kredit od 400.000 eura koji bi podigla opština, vratio bi se za devet godina, o čemu govori i fizibiliti studija", kazala je Ćatović.

Ona je rekla i da se uz pomoć kredita od 3,1 milion, uzetog od KFW banke sprovodi, prva faza rekonstrukcije kanalizacione i vodovodne mreže.

"Kompletan kredit i investicija koja bi zaokružila i da se potez Sveti Stasija –Stoliv uveže na primarni sistem ka otvorenom moru i budućoj fabrici otpadnih voda, iznosi 8,9 miliona eura", kazala je Ćatović.

Ona je kazala i da bi zakon omogućio naplatu veoma visokih poreza za neizgrađeno građevinsko zemljište, što bi moglo pokrenuti sa mrtve tačke izgradnju većih hotela.

"Mi smo ispostavili fakture investitorima, a neki su se pojavili sa žalbama jer su dobili i preko 100 hiljada eura da plate, i nadam se da će to prisiliti mnoge da krenu u posao, a ne da čekaju povoljan trenutak za prodaju“, kazala je Ćatović.

Bonus video: