Protesti u Donjoj Bukovici protiv gradnje mini elektrana

Izvršni direktor Ekološkog pokreta „Donja Bukovica“ Nikola Vemić kazao je da je skup dokaz koliko narodu znači Bukovica
229 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2018. 13:24h

Nekoliko stotina građana drobnjačkih i uskočkih sela koja gravitiraju rijeci Bukovici, ali i drugih poštovaoca prirodnih vrijednosti, okupilo se na protestnom skupu kako bi ponovo izrazili protivljenje gradnji dvije mini elektrane.

Svi oni koji su se smjenjivali iza mirofona ili oni sa kojima smo razgovarali izrazili su jedinstvo da se ovaj prirodni dragulj sačuva. Svaka riječ koja je upućena u tom pravcu izazivala je aplauze i druge reakcije podrške. Isto tako poruke da se održi jedinstvo bez obzira na političke razlike. Sasvim suprotne reakcije bile su prilikom pominjanja investitora i namjere gradnje, i postupaka Lokalne samouprave iz Šavnika.

Izvršni direktor Ekološkog pokreta „Donja Bukovica“ Nikola Vemić kazao je da je veličanstven skup dokaz koliko ovom narodu znači Bukovica.

"Pošto su investitori i vlast Šavnika u prvom elaboratu zaključili da ova voda nije u kategoriji A1 čistoće, da u njoj nema ribe niti jedinstvenog steno endema, desili se da je obrađivač tog elaborata, profesor Pešić, došao i među nama demantovao sve ono što je napisao. Primjetne su kod njega bile emocije. Svi smo jedinstveni da ne dozvolimo gradnju malih elektrana. Branićemo Bukovicu i po cijenu naših života. Ako hoće da nas pobiju neka dođu. Mi smo njihove namjere pobili argumentima kod Evropske komisije za standardizaciju. Ispravan put dokazali smo pobijanjem njihovog elaborata koje je koji je Agencija za zaštitu životne sredine vratila na doradu zbog uočenih nedostataka. I Evropska unija je na našoj strani i očekujemo da će i Vlada sve to prepoznati. Bukovica nije za usmjeravanje u cjevovode već za turističku valorizaciju", kazao je Vemić.

Da je ovom dragulju prirode mjesto na turističkim mapama tvrdi i Kosara Kujundžić iz Kotora.

"Raduje što je narod preoznao ove vrijednosti i što je riješen da se one sačuvaju i da se moramo odgovorno ponašati prema ovom prirodnom resursu jer je on nešto najvrednije što imamo. Bukovica ima puno potencijala i, ne samo zbog bilizine, između nje i Durmitora stoji veliki znak jednakosti", kaže Kosara Kujundžić.

Galerija

Bonus video: