Poglavlje životne sredine biće najveći izazov u pregovorima sa EU

„To poglavlje je veoma velika oblast i, sa finansijske tačke gledišta, svakako će biti najzahtjevnije u procesu pregovaranja“, kazao je Lukovac
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2011. 12:33h

Poglavlje životne sredine biće najveći izazov u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) i u tom procesu neće pomoći deklarisanje Crne Gore kao ekološke države, ocijenio je osnivač pokreta Zelenih i bivši šef Kancelarije za održivi razvoj, Branko Lukovac.

„To poglavlje je veoma velika oblast i, sa finansijske tačke gledišta, svakako će biti najzahtjevnije u procesu pregovaranja“, kazao je Lukovac.

On je naveo da je 1999. godine, pet godina prije pristupanja Slovenije Uniji, kao predstavnik Crne Gore službovao u toj zemlji, i da su i Slovenci bili svjesni da će im najteže biti da savladaju to poglavlje.

„U tom trenutku, trebalo je da ulože preko tri milijarde EUR da se industrija i sve ostalo dovede na nivo standarda EU, odnosno da mogu zadovoljiti kriterijume za prijem“, kazao je Lukovac.

On je naglasio da je i u ranijim fazama prijema zemalja u EU to bilo jedno od najzahtjevnijih poglavlja, a da su od tada značajno podignuti standardi i donijete nove direktive, čije ostvarivanje će i za članice biti veoma zahtjevno, a neminovno i za zemlje kandidate.

KAP je dovoljan

Lukovac je kazao da je činjenica da Crna Gora nema toliku industriju kao što imaju Slovenija ili Hrvatska. „Ali je dovoljno imati u vidu Kombinat aluminijuma (KAP), koji još nema upotrebnu dozvolu, Željezaru, Pivaru, TE Pljevlja i druge industrijske zagađivače“.

„Dakle, dovoljno je imati u vidu tih nekoliko industrijskih zagađivača, da ne govorimo o stanju čvrstog i tečnog otpada, pa da se dobije slika o razmjerama i složenosti problema kada počnu pregovori“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, jedno je upitnik, jer na njega „samo dajemo odgovore“.

„Ali kad započnu pregovori o pojedinim poglavljima, onda je pitanje njihovog otvaranja i zatvaranja nešto što može da traje najmanje godinu, pa do pet, ili više, zavisno od toga za koliko ste vremena u stanju da otklonite primjedbe koje vam daje EU“, pojasnio je Lukovac.

On je poručio da u tom procesu „deklarisanje Crne Gore kao ekološke države ništa neće pomoći“.

„To će sigurno biti najzahtjevnije poglavlje i najveći izazov u procesu pregovaranja. Naravno, tu su i reforma zakonodavstva, pravosuđa i tome slično, ali će nedostatke u tim oblastima biti lakše otkloniti, makar normativno. Ovo je nešto što će tražiti ogromna investiciona ulaganja“, tvrdi Lukovac.

Galerija

Bonus video: