Papreno plaćaju za vatrogasna vozila koja im ne odgovaraju

"Vozila po svojim gabaritima nama ne odgovaraju, a mi kao služba nijesmo imali uticaja prilikom njihovog izbora i nabavke", kazao je Simović
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2011. 19:02h

Više od dvije godine šest vatrogasnih vozila koja su nabavljena preko MUP-a propadaju na parkingu bivše radionice nekadašnjeg preduzeća "Građevinar", a neizvjesno je da li će ikada biti upotrijebljena, iako je u njihovu nabavku uloženo skoro 2,5 miliona eura.

Komandir Službe zaštite opštine Pljevlja Mlađen Simović, tvrdi da je država krajnje nenamjenski nabavila ova vozila i da oni kao služba nijesu imali uticaja na to.

Simović je kazao da su vozila praktično ničije vlasništvo i da ne mogu da ih registruju, jer nemaju potrebnu dokumentaciju, s obzirom na to da se svi papiri nalaze u nadležnom ministarstvu, a Opština ne pristaje na uslove koje im nudi Ministarstvo finansija za otplatu vozila.

Ne mogu u garažu, a na parking propadaju

Služba zaštite nema mogućnosti da vozila parkira u svojoj garaži, a na parkingu su izložena propadanju.

"Na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova, Skupština opštine Pljevlja prije nekoliko godina donijela je odluku o kreditnom zaduženju za kupovinu vozila na period od 20 godina. Kada su vozila počela da se isporučuju onda je od Ministarstva došao odgovor da je kredit na 10 godina. Nabavka tih vozila koštala je više od 2,3 miliona eura i ona su skupa, a mogla su da se nabave po znatno povoljnijim cijenama".

Vlada je nekim opštinama dala besplatno vozila, a Pljevljima pokušava papreno da ih naplati iako je, smatra Simović, toj sredini prvoj trebalo pokloniti vozila, jer se na teritoriji te opštine nalaze veliki šumski kompleksi

On je kazao da su godinu kasnije od Ministarstva finansija tražili da pojasne zbog čega su promijenjeni uslovi kreditiranja, ali da nijesu dobili odgovor.

Komandir pljevaljskih vatrogasaca smatra da su za ovakve propuste odgovorni oni koji od njih nijesu tražili dodatne informacije za odabir vozila.

"Ta su vozila napunjena nepotrebnom opremom, a naša služba oskudijeva sa nekim drugim veoma bitnim pomagalima. Sa 2,5 miliona koliko koštaju, ja bih mogao da napravim novi vatrogasni dom i da službu opremim savremenom opremom", tvrdi Simović.

On kaže da je Vlada nekim opštinama dala besplatno vozila, a da Pljevljima pokušava papreno da ih naplati iako je, smatra on, ovoj sredini prvoj trebalo pokloniti vozila, jer se na teritoriji te opštine nalaze veliki šumski kompleksi.

"Pokušali smo sa Ministarstvom da se dogovorimo, ali oni traže da prihvatimo njihove uslove da bi dobili potrebna dokumenta za registraciju vozila. Tražim da se razjasni ovakva situacija, jer čekajući ta vozila mi smo se potrošili. Treća godina su na otvorenom prostoru jer nemamo mogućnosti da ih parkiramo. Ne odgovaraju nijednoj garaži, potpuno nenamjenski su nabavljena za Pljevlja", kazao je Simović.

Simović: Iz MUP-a me ništa nijesu pitali

Iz crnogorskog MUP-a ranije je saopšteno da su 2007. godine formirali radnu grupu od predstavnika Ministarstva i opštinskih službi za zaštitu i spasavanje, radi utvrđivanja stvarnog stanja opremljenosti tih službi i davanje predloga o vrsti i broju specijalnih vozila koje je potrebno nabaviti.

"Ministarstvo je, decembra 2007. godine, organizovalo sastanak sa svim starješinama opštinskih službi zaštite i spasavanja, gdje je utvrđen predlog liste za nabavku specijalnih vozila po vrstama - tipu i količinama. Za Službu zaštite u Pljevljima predložena je nabavka specijalnih vozila za gašenje požara i spasavanje, i to četiri navalna vozila “UNIMOG 4000/300” i dva prateća vozila sa 7.000 litara. Na sastanku komandira svih opštinskih službi za zaštitu sa resornim pomoćnikom ministra unutrašnjih poslova, održanom 11. septembra 2007. godine, komandir opštinske službe u Pljevljima odabrao je vrstu i broj vatrogasnih vozila", naveo je MUP u odgovoru na poslaničko pitanje sredinom ove godine.

Simović, pak, tvrdi da nijesu tačne informacije u tom odgovoru MUP-a, i da on nije prisustvovao tom sastanku, niti je učestvovao u odabiru vozila.

Galerija

Bonus video: