Članovi KUD-a "Radoje Dakić Brko" uspješno se predstavili na festivalu u Pragu

Pun autobus Žabljačana i Beranaca pored zvaničnog nastupa upoznao je znamenitosti zlatnog grada ali i Budimpešte i Beograda
180 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2011. 13:36h

Puni lijepih utisaka, žabljački srednjoškolci i osnovci, članovi KUD "Radoje Dakić Brko" vratili su se kući sa tradicionalnog međunarodnog festivala folklora koji je nedavno održan u Pragu.

Poziv od organizatora stigao je nakon internet saznanja o njima i predloga Marjane Dakić, koreografkinje u KUD "Duga" iz Berana.

Pun autobus Žabljačana i Beranaca pored zvaničnog nastupa upoznao je znamenitosti zlatnog grada ali i Budimpešte i Beograda, priča žabljački koreograf Đuro Stevović.

"Naša društva predstavljala su Crnu Goru na prestižnom festivalu uz još 15 društava iz osam država Evrope. Dvije noći smo nastupali. Prvo veče bilo je za pamćenje. Glamur u u prepunoj dvorani nije omeo našu djecu da izvedu nastup za pamćenje. Splet crnogorskih igara, zvuci gusala a naročito detalj "kolo na kolo" ostavili su sjajan utisak i izazvali aplauze. Pred nastup prelijepe kadrove ljepota Durmitora putem video bima vidjeli su svi prisutni. Druge večeri uspješno smo izveli splet igara iz Srbije", kaže Stevović i dodaje da su crnogorski predstavnici dobili nove prijatelje i otvorili prostor za buduću saradnju, ali i polet za rad u narednom periodu.

"Pitanje je da li bi išta bilo od ove priče da nije bilo prijatelja iz KUD "Duga"", kaže Stevović

Žabljačko kulturno umjetničko društvo djeluje kao nevladina organizacija.

Stevović kaže da su glavninu troškova za odlazak na festival snosili članovi. Doprinos je dala Opština Žabljak i lokalna privreda.

"Pitanje je da li bi išta bilo od ove priče da nije bilo prijatelja iz KUD "Duga". Pozajmili su nam, gotovo neraspakovane, crnogorsku i srbijansku narodnu nošnju jer svoje nemamo", kaže Stevović.

Bonus video: