Uskoro formiranje stanice Gorske službe spasavanja na Žabljaku

Turistički gledano, njihove aktivnosti su uspješno realizovane kroz dnevna i noćna spasavanja zalutalih i povrijeđenih planinara
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2011. 13:25h

Podsezonski početnički alpinistički kurs koji za polaznike sa Žabljaka realizuje Gorske službe spasavanja Crne Gore održaće se ovih dana i uz ljetošnji predstavlja početak realizacije ideje za formiranje stanice Gorske službe spasavanja u ovom planinskom turističkom centru koja će predstavljati funkcionalni dio GSS Crne Gore.

Radi se o projektu formiranja nekoliko stanica GSS u crnogorskim planinskim turističkim centrima, koji u saradnji sa lokalnim upravama, realizuje ministarstvo održivog razvoja i turizma i Regionalna razvojna agencija "Bjelasica, Komovi i Prokletije" koji će obezbijediti potrebnu opremu.

Načelnik nacionalne GSS Željko Loncović kaže da spasioci moraju proći osam težinski poređanih nivo obuke što će sukcesivno pratiti nabavka spasilačke opreme.

"Opština Žabljak još ljetos se obavezala da za rad ove neophodne službe obezbijedi prostorije. Dinamikom realizacije sve težih nivoa obuke pristizaće i sve kompleksnija oprema. Prvi kontigent opreme za Žabljak, vrijedan 20.000 eura već je stigao i nalazi se u Podgorici. Nećemo ga isporučiti u Žabljak sve dok ne dobijemo obećane prostorije", kaže Loncović i dodaje da projekat traje do 2013. godine i da će polaznici tokom savladavanja obuke sticati neki od šest rangova u zvanjima planinarskih spasilaca.

Opština još uvijek nije obezbijedila prostorije za ovu neophodnu službu. Predsjednik Opštine Isailo Šljivančanin očekuje da će se to dogoditi na prvoj narednoj sjednici SO.

"Imamo viziju kakav i na kojoj poziciji treba taj prostor. Raspolažemo sa adekvatnim prostorom i sa tim su saglasni u u GSS. Pred odbornike će na narednoj sjednici predlog takve odluke. Očekujem da će je oni usvojiti i da će spasioci dobiti na korišćenje prostor. Dogovor je da oni obave potrebne radove i te prostorije prilagode namjeni", kazao je Šljivančanin.

Iako još uvijek bez zvanja spasilaca i kvalitetne opreme, grupa humanista okupljenih u PSD "Durmitor", pripadnici lokalne službe spasavanja i policije, tokom ljetnje turističke sezone imali su desetak akcija. Uspješnih u postupanju ali ne i po posledici jer su u dva slučaja iz litica kanjona Tare, uz pomoć rodbine i mještana, evakuisali tijela nastradalih.

Turistički gledano, njihove aktivnosti su uspješno realizovane

Turistički gledano, njihove aktivnosti su uspješno realizovane kroz dnevna i noćna spasavanja zalutalih i povrijeđenih planinara.

Nemili događaji u planini uzročnu vezu imaju u nedisciplini posjetilaca odnosno neangažovanju osposobljenih vodiča, kretanju u neadekvatnoj opremi, izbjegavanju prijavljivanja boravka ili polaska u planinu, i odstupanju u kretanju markiranim stazama.

Uslov za prevazilaženje ovih problema su i normativna akta koja kod nas još uvijek ne postoje.

Bonus video: