Ministarstvo uvažava zahtjeve studenata, riješiće sve dijalogom

U saopštenju se navodi da je dosadašnja praksa pokazala da je dijalog najbolje sredstvo za pronalaženje kvalitetnih rješenja,
0 komentar(a)
Protest studenata, Foto: Boris Pejović
Protest studenata, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.11.2011. 18:30h

Ministarstvo prosvjete i sporta uvažava sve zahtjeve i predloge crnogorskih studenata koji su usmjereni ka poboljšanju njihovog standarda i kvalitetu studiranja, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

U saopštenju se navodi da je dosadašnja praksa pokazala da je dijalog najbolje sredstvo za pronalaženje kvalitetnih rješenja, tako da će Ministarstvo nastaviti da kroz zajedničku saradnju sa predstavnicima studenata pronađe najbolja rješenja za njihove zahtjeve.

Nekoliko hiljada studenata ranije danas je velikom protestnom šetnjom u Podgorici pokazalo nezadovoljstvo zbog stanja u visokom obrazovanju i neaktivizma države u rješavanju njihovih problema.

Visokoškolci zahtjevaju smanjenje školarina, rješavanje problema nedovoljnih kapaciteta domova, zagarantovanu mogućnost prelaska na budžet za studente koji ostvare 60 ECTS kredita, dodatne rokove i popravne kolokvijume, obaveznu praksu tokom studija i zagarantovan popust od 50 odsto na prevoz drumskim i željezničkim saobraćajem.

Ispunili traženo

Iz Ministarstva prosvjete su podsjetili da je Studentski parlament u prethodnim zahtjevima tražio povećanje za 500 kredita u odnosu na broj koji je raspisan konkursom, što je taj resor ocijenio opravdanim i odobrio hiljadu kredita.

O tome su, kako se pojašnjava, studenti upoznati u utorak, na Panelu organizovanom na Pravnom fakultetu.

„U vezi sa zahtjevom za subvencioniranje 1000+ ležajeva u privatnom smještaju za studente, Ministarstvo je objavilo u ponedeljak Poziv za izražavanje interesovanja za učešće u javno privatnom partnerstvu u oblasti smještaja i ishrane studenata, koji će biti otvoren mjesec“, kaže se u saopštenju.

Nakon isteka roka za dostavljanje pisma za izražavanje interesovanja, Ministarstvo će objaviti javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača za pružanje tih usluga i izabrati najpovoljnijeg ponuđača po kriterijumu najniže ponuđene cijene.

Dodaje se da su studenti, odnosno njihovi predstavnici, bili i biće uključeni u sva tijela i radne grupe koje se bave kreiranjem politike visokog obrazovanja kao jedan od ključnih aktera.

Zalagaće se za povećanje

Kako se navodi, Ministarstvo je opredijelilo dodatna sredstva za renoviranje određenog broja soba u Novom studentskom domu u Podgorici, a kroz projekat Svjetske banke o energetskoj efikasnosti biće uloženo 308 hiljada eura u renoviranje Starog studentskog doma.

„Prema Master planu u toku 2012. godine planirana je realizacija rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje objekta Stari studentski dom u Podgorici, u cilju povećanja smještajnih kapaciteta za 260 mjesta“, precizira se u soapštenju.

Iz Vladinog resora zaduženog za prosvjetu su podsjetili da će sjutra biti održan sastanak sa predstavnicima menadžmenta Željezničkog prevoza i Studentskog parlamenta o mogućnostima obezbjeđivanja popusta za prevoz studenata.

„Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Ministarstvom finansija, će se zalagati za povećanje izdvajanja sredstava za visoko obrazovanje radi poboljšanja uslova studiranja, što podrazumijeva i poboljšanje studentskog standarda u oblasti smještaja, ishrane, sportskih, kulturnih i drugih aktivnosti“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: