MUP se trudi da spriječi zloupotrebe bezviznog režima

Brajović je evropske partnere informisao da je u Crnoj Gori ove godine prisutan i veći broj tražilaca azila
0 komentar(a)
gužva u MUP-u, Foto: Luka Zeković
gužva u MUP-u, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.11.2011. 14:53h

Crna Gora sprovodi brojne aktivnosti kako bi spriječila eventualne zloupotrebe bezviznog režima, poručio je je ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović, predsjedavajući sastankom Komiteta ministara o policijskoj saradnji jugoistočne Evrope, u bugarskom gradu Pravetsu.

Brajović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, kazao da, pored redovnih provjera, Sektor granične policije kontinuirano provjerava i ispunjenost uslova za putovanje u zemlje Šengen zone i druge zemlje Evropske unije (EU) koje su prihvatile Odluku Savjeta ministara o ukidanju viza,

„Kada se radi o tražiocima azila koji zloupotrebljavaju sistem azila u nekoj od država članica EU, značajne napore trebalo bi uložiti u intenziviranje saradnje i razmjenu informacija nadležnih organa države porijekla i države odredišta“, rekao je on.

Na taj način bi se, kako je naveo, moglo pristupiti sveobuhvatnoj analizi profila tražilaca, otkrivanju uzroka traženja azila i, shodno tome, planiranju i preduzimanju adekvatnih aktivnosti kako bi se u narednom periodu preduprijedili novi zahtjevi za azil.

Brajović je evropske partnere informisao da je u Crnoj Gori ove godine prisutan i veći broj tražilaca azila.

Sve više azilanata

Sastanku Komiteta prisustvovali su ministri unutrašnjih poslova Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije i Srbije.

Oni su, ponavljajući odlučnost da intenziviraju saradnju u sprovođenju zakona i time poboljšaju bezbjednost i stabilnost u regionu, i da doprinesu širenju evropskog prostora slobode, bezbjednosti i pravde, usvojili niz zaključaka za jačanje međusobne saradnje, kaže se u saopštenju.

Ministri su, kako se navodi, pozdravili prioritete crnogorskog predsjedavanja.

Brajović je, tokom boravka u Pravetsu, sa makedonskom kolegom Gordanom Jankuloskim dogovorio potpisivanje bilateralnog sporazuma o razmjeni policijskih službenika

U razgovoru sa moldavskim ministrom Aleksejom Rojbujem, Brajović je usaglasio dinamiku pregovora oko sporazuma o readmisiji, koji će biti održani u Podgorici 24. i 25. novembra.

Bonus video: