Građanima već smetaju table o zabrani bacanja smeća

Postavljeni znakovi na par lokacija u gradu su već uklonjeni, iako su bili zabetonirani i ojačani armaturnom mrežom
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2011. 12:58h

NVO „Grin houm“ u saradnji sa TV Vijesti i JP Čistoća u okviru projekta „Aktivni građani za bolje zajednice“ u protekla četiri mjeseca uklonili su otpad sa više od sto nelegalnih deponija, dok su primili preko 200 prijava građana.

Prijave se nijesu odnosile samo na nepropisno odlaganje otpada već i na nelegalnu eksploataciju šljunka, problem otpuštanja otpadnih voda.

„Svaku prijavu, kojih je za nekih 4 mjeseca bilo preko 200, uspješno smo procesuirali ka nadležnim institucijama i to ne samo grada Podgorice već i Nikšića, Danilovgrada, Bijelog Polja i Kotora“, saopštili su iz te NVO.

Iz Grin houma saopštili su da je nakon poziva građana na broj 069/319-069 postupak identifikacije obuhvatao obilazak terena predstavnika te NVO i televizije Vijesti, nakon čega su o tome obavještavali Komunalnu policiju i Čistoću prateći njihove aktivnosti i samu dinamiru radova, izdavanja rješenja kao i uklanjanaj prijavljenih deponija.

„Na taj način smo identifikovali 10 najkritičnijih lokacija na teritoriji Podgorice. U cilju opominjanja građana, na njihovo nesavjesno ponašanje prema životnoj okolini i nepravilnom odlaganju otpada, izradili smo 10 tabli/znakova za „Zabranjeno bacanje smeća“ koje su postavljene uz pomoć Agencije za stanovanje“, saopštila je Jovana Janjušević iz te NVO.

Ipak, kako je saopšteno postavljeni znakovi na par lokacija u gradu su već uklonjeni, iako su bili zabetonirani i ojačani armaturnom mrežom.

„Iz takvih primjera može se zaključiti da se nastavlja loša praksa neodgovornog ponašanja pojedinaca prema inicijativama koje imaju za cilj ljepšu, zdraviju i svakako čistiju životnu sredinu. U cilju rješenja ove problematike neophodna je neselektivna primjena kaznene politike koja će uz adekvatne kaznene mjere uticati na pojedince da promjene svoje ponašanje“, poručili su iz Grin houma.

Table sa porukom da je zabranjeno bacanje smeća postavljene su u Donjoj Gorici, Starom aerodromu, Koniku,Zagoriču, Nikšićkom putu,Staroj Varoši, Malom Brdu, Ulici Crnogorskih Serdara, Draču i ulici Džona Džeksona preko puta američke ambasade.

Iz te NVO najavljeno je da će u sklopu iste akcije ozeleniti lokaciju u ulici Crnogorskih Serdara koja je prepoznata kao najpogodnija za psotavljanej zelene barijere i oplemenjavanje površine koja se već duži niz godina „nemilosrdno zagađuje“.

Projekat je podržala Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Bonus video: