Za Aldžaziru Balkan 15 miliona

Katarska kraljevska porodica, u čijem je vlasništvu poznata TV mreža Aldžazira, planira da uloži barem još toliko u svoj balkanski projekt
142 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2011. 17:23h

U pokretanje Aldžazire Balkans (ALJAZEERA Balkans), jedinog regionalnog informativnog TV kanala, u početnoj fazi je uloženo 15 miliona eura, a u sljedećih tri do pet godina katarska kraljevska porodica, u čijem je vlasništvu poznata TV mreža Aldžazira, planira da uloži barem još toliko u svoj balkanski projekt.

Hrvatski Tportal prenosi da u tom vremenskom periodu vlasnici očekuju da će dostići tačku sa koje će početi da vraćaju uloženi novac.

Sjedište balkanske Aldžazire je u Sarajevu, zapošljavaju 130 ljudi, a 95 posto ih je neposredno angažovano u novinarskoj proizvodnji, tehnici, internetu i IT-u.

Balkanska Aldžazira ima tri predstavništva, u Beogradu, Zagrebu i Skoplju, ali i dopisnike u Briselu, Vašingtonu, Prištini i Banja Luci. Ideja je da ovaj kanal doprinese pomirenju među narodima regije, zato, kako ističu njeni urednici, nije talac niti jedne jezične diktature i novinari izvještavaju na jezicima bivše Jugoslavije.

" S obzirom da smo sastavni dio mreže Aldžazira, biće nam dostupni svi dopisnici koji iz više od 70 tačaka svijeta izvještavaju na engleskom i arapskom jeziku. Tako velika mreža dopisnika pruža nam bogatstvo mogućnosti i vjerujem da će to našoj publici biti zanimljivo" kazala je za portparolka Aldžazira Balkans Melina Kamerić.

Bonus video: