Murali u Beranama se neće uklanjati, stižu i novi

Mladići koji su naslikali murale u međuvremenu su napravili fesbuk profil pod nazivom „Uljepšajmo grad“, koji je za samo jedan dan dobio 250 prijatelja
126 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2011. 17:53h

Murali koji su naslikani na zidinama stadiona malih sportova u Beranama neće biti uklanjani, jer to nije zatraženo od JP „Sportski centar“ koji gazduje ovim i drugim sportskim objektima u gradu.

Direktor tog centra Vojo Vujović rekao je da njegovo preduzeće nije zatražilo od Komunalne policije da se murali uklone, i da je to dezinformacija.

„Naprotiv, meni lično je to vrlo simpatično i to vidim kao jedan lijep vid umjetničkog izražavanja. Sa malo osjećaja mogle bi i neke druge površine da se tako urede i uljepšaju“ rekao je Vujović.

Grupa mladića nedavno je na zidinama stadiona malih sportova naslikala nekoliko velikih murala sa likovima preminulih ličnosti iz svijeta muzike, politike i drugih društvenih sfera, koji su obilježili vrijeme za nama.

Tako su, u živopsinim bojama, nastali vješto urađeni portreti Boba Marlija, Moamera Gadafija, Dina Dvornika i poznatog repera Tupaka.

„Mi smo, u stvari, prije nekoliko mjeseci, kada je iznenada preminuo naš prijatelj i školski drug Danijel Ćulafić, naslikali njegov portret i napisali ’Wish you were here’ u znak sjećanja na njega“, priča jedan od mladića koji je radio na muralima, Stefan Rabrenović, maturant beranske Gimnazije.

Pored njega murale su radili još Boško Pantović, takođe gimnazijalac, Loran Rugovac, student, i Amar Ašimović koji studira vizuelne umjetnosti.

Oni ne mogu sa sigurnošću reći koliko im je farbe, četki, kreča i drugog materijala trebalo, ali naglašavaju da su sve započeli samostalno, da bi im kasnije finansijski u pomoć priskočili pojedini građani i vlasnici ugostiteljskog objekta Pab „Stadion“, pored kojeg su murali naslikani.

„Mi smo najprije morali da okrečimo te površine i da ih očistimo od raznih ružnih grafita kojima su zidovi bili uništeni. Želja nam je bila da uljepšamo grad, i da razbijemo sivilo fasada“, priča Stefan.

U jednom trenutku, u toku radova koji su trajali nekoliko dana, iz Komunalne policije im je rečeno da će morati da uklone murale ako to zatraži vlasnik stadiona. Direktor Sportskog centra, kao vlasnik ovog sportskog objekta, sada je to demantovao i čak dao podršku mladićima.

Mladići koji su naslikali murale u međuvremenu su napravili fesbuk profil pod nazivom „Uljepšajmo grad“, koji je za samo jedan dan dobio 250 prijatelja.

„Građani su podržali našu akciju. Fejsbuk profil smo napravili sa željom da putem interneta sa građanima razmjenjujemo mišljenja i da nam daju sugestije šta bi to još moglo da se uradi da nam grad bude ljepši. Bio nam je cilj da se grad ’probudi’ i mislim da smo u tome uspjeli“, kaže Boško Pantović.

Ovi maštoviti i umjetnički nadareni mladići najavljuju da će ovih dana „kolekciju“ murala obogatiti još jednim, sa likom Ejmi Vajhaus, i grafitom „Uljepšajmo grad“.

Građani Berana, prije svega oni koji stanuju u zgradama u blizini stadiona malih sportova, sa velikim simpatijama su propratili čitavu „akciju“ crtanja murala, spremni da neke druge slične akcije i sami pomognu.

Galerija

Bonus video: