TVCG od sad samo naučno o LGBT osobama

TVCG neće prezentovati zastarjele i netačne o podatke već isključivo naučno potvrđene i nepristrasne činjenice o rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2011. 16:55h

To prevdiđa Protokol o razumijevanju i saradnji koji su potpisali TVCG i LGBT Forum Progres su na Međunarodni dan tolerancije.

Protokol su potpisali Radojka Rutović, direktorica TVCG i Zdravko Cimbaljević, izvršni direktor LGBT Foruma Progres, a kako je saopšteno iz LGBT foruma, on je u duhu daljeg razvoja nacionalnog javnog servisa, njegove programske nezavisnosti i unaprijeđenja kapaciteta u pogledu predstavljanja i zaštite prava i položaja lezbejskih, gay, biseksualnih i transrodnih (LGBT) osoba.

Predmet protokola je promovisanje i primjena domaćih i međunarodnih standarda u oblasti javnog radio-difiznog servisa i ljudskih prava kao i promovisanje, prihvatanje i uvažavanje tolerancije kao jedne od vodećih nacionalnih vrijednosti.

" Prevazilaženje izazova pri razumijevanju i prihvatanju savremenog koncepta i nedjeljivosti ljudskih prava i distance i otpora u javnosti prema daljoj zaštiti i afirmisanju prava i položaja LGBT osoba posebna je vrijednost zaključenog protokola", navodi se u saopštenju.

Nacionalni javni servis neće prezentovati zastarjele i netačne o podatke već isključivo naučno potvrđene i nepristrasne činjenice o rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji.

Tako će, uz dalje podizanje profesionalnih standarda i kvaliteta, efikasnosti i uređivačke nezavisnosti, snažno doprinositi suzbijanju negativnih stavova i duboko ukorijenjenih predrasuda i mržnje prema LGBT osobama.

Potpisivanju Protokola su prisustvovali Marina Vuković, urednica Prvog programa TVCG i Goran Đurović član Savjeta RTCG.

Galerija

Bonus video: