Stanari zgrade sa Žabljaka ogorčeni: Kao da živimo u kamenolomu

Najavili su i podnošenje krivične prijave sumnjajući u postojanje krivičnog djela gradnje bez građevinske dozvole
185 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2011. 16:11h

Stanari stambeno - poslovne zgrade u Ulici Božidara Žugića br. 10, ogorčeni su zbog radova na rekonstrukciji poslovnog prostora koji se nalazi u prizemlju zgrade, čiji vlasnik Sava Keker živi i radi u Švajcarskoj.

Kažu da buka i vibracije koje danima stvaraju bušilice i kompresor, stvaraju utisak kao da žive u kamenolomu, a prašina ne dozvoljava da otvore prozore.

U ime stanara Milovan Popović, Mihailo Anđelić, Mirčeta Tomčić i Vladimir Terzić su kazali i da strahuju da su radnici ugrozili statiku zgrade sa oko 20 stanova, jer su tokom radova odsjećene armaturne šipke ugrađene u noseću betonsku gredu.

Kako tvrde, njih niko ništa nije pitao, za te radove Keker nema saglasnost ni arhitekte, niti za taj posao posjeduje građevinsku dozvolu. Oni su najavili da će u četvrtak podnijeti krivičnu prijavu protiv investitora, a na to su se odlučili nakon konsultacija sa tužiocem.

Kako su napomenuli, više puta su se žalili policiji, resornom opštinskom sekretarijatu i komunalnoj policiji, ali radovi se i dalje izvode, iako su nakratko, intervencijom nadležnih, bili prekinuti.

Stanari sumnjaju i da se ranija poslastičarnica rekonstruiše u kafanu i pitaju se dali se može izdati dozvola za otvaranje takvog objekta u stambenoj zgradi, jer će im remetiti mir.

Vlasnik prostora Keker je u Švajcarskoj, a radnici angažovani na obnovi prostora, kratko su kazali, da su otklonjene sve administrativne prepreke za izvođenje radova.

U resornom opštinskom sekretarijatu, "Vijestima" su kazali da je pisano prijavljena adaptacija tog prostora i podnijet projekat. Od strane tog sekretarijata nije izdato nikakvo odobrenje za izvođenje radova i njihovi službenici su obišli gradilište, ali, kako su kazali, eventualne nepravilnosti nijesu u njihovoj nadležnosti, već građevinske inspekcije.

Stanari imaju problema i sa vlasnikom drugog poslovnog prostora u toj zgradi koji je takođe u inostranstvu. Ispred tog poslovnog prostora dograđena je metalna ograda koja im je zauzela trotoar i zatvorila prolaz do ekonomskih djelova zgrade koji su njihovo vlasništvo.

Galerija

Bonus video: