Iz NP Skadarsko jezero pozivaju građane da prijave krivolovce

Zaštita populacija vodenih ptica je neophodna, naročito u zaštićenim područjima, koji su izuzetno važni za ishranu, odmor i gniježđenje
87 pregleda 0 komentar(a)
Skadarsko jezero, Foto: Luka Zeković
Skadarsko jezero, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.11.2011. 12:59h

Nadzornici Službe zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero, u okviru svojih redovnih patrolnih aktivnosti, prije nekoliko dana u reonu Čakovice oduzeli su od krivolovca lovačku pušku petometku marke „Frenki“, pet komada patrona i četiri ulovljene ptice.

Kako su saopštili iz tog NP ulovljen je veliki kormoran, mužjak i ženka patke gluvare i mali gnjurac.

„Veliki kormoran i mali gnjurac se ne koriste u ishrani, dok je patka gluvara najčešće lovljena vrsta. Veliki kormoran i patka gluvara imaju status stanarice i migratorne vrste, mali gnjurac je stanarica, dok sve tri vrste imeju status gnjezdarice na Skadarskom jezeru. Iako se radi o relativno populacijski brojnim vrstama, vodene ptice spadaju u ugroženu faunu“, navodi se u saopštenju.

Zaštita populacija vodenih ptica je neophodna, naročito u zaštićenim područjima, koji su izuzetno važni za ishranu, odmor i gniježđenje, a, kako je saopšteno, u ovom periodu godine najčešći krivolovni pritisak je na gluvaru, mala patku, glavoču i baljošku.

„Kako jesen i početak zime na Skadarskom jezeru predstavljaju migratorni period, kada dolaze ptice iz najudaljenijih oblasti Evrope i kako Skadarsko jezero predstavlja značajno stanište za migraciju i zimovanje ptica, to će Služba zaštite NP Skadarsko jezero u saradnji sa Upravom policije u narednom periodu pojačati kontrolu prostora Parka, u cilju spriječavanja nelegalnog lova i uznemiravanja ptica“, najavili su iz tog parka.

Nacionalni parkovi apelovali su na lovce iz lovačkih društava Podgorice, Bar, Cetinje i Zete da se uzdrže od ulazaka u područje Parka, i pozvali građane da prijave svaki primjećen krivolov Službi zaštite na broj telefona 067 344 208.

Bonus video: