Budžet Opštine Kolašin pod lupom građanskih aktivista

Projekat sprovodi Institut altnernativa, u partnerstvu sa Institutom za javne finansije iz Zagreba i NVO Novi horizont iz Ulcinja, a u saradnji sa ministarstvima finansija i javne uprave
379 pregleda 0 komentar(a)
Sa treninga, Foto: Dragana Šćepanović
Sa treninga, Foto: Dragana Šćepanović

Javna potrošnja bila je tema dvodnevnog treninga koji su, u okviru projekta "Zajednički novac – zajednička odgovornost"', realizovali NVO Natura, uz podršku Instituta Alternativa.

Trening je bio namijenjen predstavnicima NVO i građanskim aktivistima iz Kolašina.

Oni su analizirali kako se planira i realizuje budžet opštine kao i koji su to modeli kojima nevladine organizacije i građani mogu djelovati i uticati kada je javna potrošnja u opštini u pitanju.

"Bavili smo se i odgvorom na pitanje koje su to sve zakonske mogućnosti, alati i načini na koje se može uticati na proces donošenja odluka na lokalnom nivou a koje se tiču planiranja i potrošnje lokalnih finansija. Takođe, zajedno sa našim ekspertkinjama, analizirali smo i nacrt odluke o budžetu Opštine Kolašin za ovu godinu. To je izazavalo posebnu pažnju učesnika, te će određen broj sugestija biti upućen lokalnoj samoupravi, tokom javne rasprave, koja je u toku", rekli su iz NVO Natura.

Podsjećaju da je projekat podržan na konkursu za podršku projektima organizacija civilnog društva u Crnoj Gori, a u sklopu implementacije projekta “Money Watch – Civilno društvo, čuvar budžeta“.

Projekat sprovodi Institut altnernativa, u partnerstvu sa Institutom za javne finansije iz Zagreba i NVO Novi horizont iz Ulcinja, a u saradnji sa ministarstvima finansija i javne uprave.

Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije kroz Instrument za civilno društvo u okviru IPA 2016 i uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

Bonus video: