Na Toploj počela gradnja objekta i pored negodovanja građana

BIZNIS: Iako su se građani bunili, na Toploj počela gradnja stambeno-poslovnog objekta, vlasnik tvrdi da nema bojazni s obzirom da su u blizini škola i Dom zdravlja Temelj i za benzinsku pumpu
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2011. 18:26h

Na Toploj, u blizini Doma zdravlja, Osnovne škole "Dašo Pavičić" i CB, uz Jadransku magistralu, počela je izgradnja stambeno-poslovnog objekta i benzinske pumpe.

Investitor kompleksa, vrijednog oko 1,6 miliona eura, je Radovan Marinović iz Kotora, a radove izvodi slovenačka firma registrovana u Crnoj Gori "Geogradnja".

Projektom, koji su uradile firme AD "Kotor projekat" i beogradska firma "Makspro", na Toploj je planirana izgradnja šestospratnice sa poslovnim prostorom za banku i osiguravajuće društvo, stanovi, restoran brze hrane, kafiterija, a na vrhu objekta restoran i vidikovac.

Marinović je odbacio sve optužbe i sumnje, jer, kako je kazao, nakon 33 godine radnog iskustva ne bi ni sebe ni druge doveo u lošu poslovnu situaciju

U sklopu objekta predviđen je parking i izgradnja četiri saobraćajne trake. Menagment upravljanja, istakao je Marinović, biće povjeren firmi "Texmontoil" iz Kotora.

"Iza nas je "Shevro Texaco" najveća belgijska kompanija za prodaju nafte i naftnih derivata, čiji smo zastupnici već 11 godina", dodao je Marinović.

Marinović je kazao da su u toku radovi na obezbjeđenju temeljne jame i susjednih parcela i objekata.

Poslovno-stambeni objekat na Toploj ucrtan je u DUP Topla, nakon izmjena koje su usvojene na Skupštini opštine prije dvije i po godine. Dozvolu je izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma. S obzirom na to da je lokacija pored magistralnog puta, za izgradnju objekta i pumpe morala je biti izdata i dozvola Direkcije za saobraćaj.

Predsjednik Opštine Dejan Mandić istakao je da investitor, odnosno izvođač, mora građevinskoj inspekciji da prijavi početak gradnje i očekuje da će ta obaveza biti ispoštovana narednih dana.

Protiv gradnje benzinske pumpe i stambeno-poslovnog objekta na Toploj bila su dva odbornika - kada su usvajane izmjene DUP Topla, ekolozi i grupa građana. Oni strahuju da je objekat takvih gabarita potencijalna opasnost, jer se gradi na nepodesnom terenu.

Ukazuju i na opasnost od izgradnje četiri tanka za gorivo u kojima se može skladištiti oko 200 tona goriva, jer su u blizini škola, Dom zdravlja i Centar bezbjednosti. Ukazivali su i na neke pravno-svojinske manjkavosti pri izdavanju građevinske dozvole.

Marinović je odbacio sve optužbe i sumnje, jer, kako je kazao, nakon 33 godine radnog iskustva ne bi ni sebe ni druge doveo u lošu poslovnu situaciju, a uradio je sve potrebne pripreme, istraživanja i stručne procjene. Tvrdi da je objekat mogao završiti prije pola godine da nije bilo upravnog spora koji je riješen u njegovu korist.

Uvjeren je da će novi objekat biti dobar za grad, jer će, između ostalog, otvoriti i 22 nova radna mjesta.

I prvi čovjek grada misli da novi objekat i benzinska pumpa ne predstavljaju nikakvu ekološku opasnost, a cijeli kompleks će se, prema njegovim riječima, “lijepo uklopiti u prostor”.

Bonus video: