Urađen prvi savremeni tretman moždanog udara u Crnoj Gori

Terapija se može dati samo najkasnije četiri i po sata nakon početka moždanog udara, a od presudnog značaja je da se simptomi bolesti brzo prepoznaju
320 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2011. 16:38h

Na Klinici za neurologiju Kliničkog centra Crne Gore prije nekoliko dana po prvi put u Crnoj Gori primijenjenja je trombolitička terapija kod pacijenta koji je doživio moždani udar.

Pedesetogodišnji pacijent, prema riječima direktorke Klinike dr Mirjane Čukić koji je zbog akutnog ishemijskog moždanog udara (začepljenja krvnih sudova) 13. novembra primljen na Kliniku i kod kojeg je neurološki tim ljekara po prvi put kod nas primjenio tromboličku terapiju uspješno se oporavlja, stabilnih je vitalnih parametara i ima minimalan neurološki deficit.

Rukovodilac projekta za primjenu tromboličke terapije je dr Ljiljana Radulović, dok je prvu terapiju uspješno pacijentu dao dežurni neurolog dr Željko Milović.

Dr Čukić istakla je da je tromboliza terapijski postupak u kojem se pomoću rekombinovanog tkivnog aktivatora razbija ugrušak i ponovo uspostavlja krvotok kroz krvni sud.

Mirjana Čukić, Željko Milović i Ljiljana Radulović

"Akutni ishemijski moždani udar je oboljenje u kojem dolazi do začepljenja krvnog suda ugruškom što dovodi prekida krvotoka, odnosno prekida funkcija i trajnog oštećenja pojedinih djelova mozga, te značajnog invaliditeta bolesnika”, kazala je doktorka.

Terapija se međutim, kako je naglasila, može dati samo najkasnije četiri i po sata nakon početka moždanog udara, a od presudnog značaja je da se simptomi bolesti brzo prepoznaju, jer je efekat terapije veći, što se ona ranije uključi.

Dr Čukić je istakla da zbog strogih kriterijuma prilikom odlučivanja o uključivanju terapije, kod svega tri do pet odsto pacijenata može se primjeniti trombolička terapija.

Važno je prepoznati simptome

"Tako da primjena te terapije zavisi od vremena prepoznavanja prvih simptoma moždanog udara, dolaska u Urgentni centar i sigurne dijagnoze ishemijskog moždanog udara”, naglasila je dr Čukić.

Ona je dodala da primjenu terapije kod pacijenata najčešće ograničavaju i prateća oboljenja poput maligne hipertenzije, poremećaja zgrušavanja krvi, neregulisane šećerne bolesti, povrede glave, operativni zahvati, akutni infarkt srca unutar tri mjeseca, skorašnje gastrointestinalno krvarenje i drugo.

S obzirom da je moždani udar najčešći uzrok invaliditeta, pa i kod radno aktivnog stanovništva, kako je dodala, primjena terapije daje pacijentu šansu da se brže oporavi i ostane radno aktivan

S obzirom da je moždani udar najčešći uzrok invaliditeta, pa i kod radno aktivnog stanovništva, kako je dodala, primjena terapije daje pacijentu šansu da se brže oporavi i ostane radno aktivan.

"Neurolozi Klinike dodatno su edukovani o primjeni tromboličkje terapije u Zagrebu, Beogradu i Novom Sadu, pohađali su seminare kontinuirane medicinske edukacije u KC, a svoja iskustva prenio nam je i francuski profesor Iv Samson tokom crnogorsko francuskih dana neurologije održanih u Podgorici”, istakla je dr Čukić, dodajući da je u liječenju veoma važna i podrška neuroradiologa, kardiologa, biohemičara, kako u selektovanju bolesnika, tako i u praćenju terapijskog učinka".

Lijek na račun Fonda

Doktorka je navela da su u KC stvoreni uslovi za primjenu tromboličke terapija, a Ministarstvo zdravlja podržalo inicijativu da se lijek uvrsti na listu onih koji se izdaju na teret Fonda, te će terapija biti dostupna svim pacijentima koji ispune uslove za njenu primjenu.

Trombolička terapija u liječenju moždanog udara, sa kojim se u Hrvatskoj počelo još od 2004.godine, a i u Srbiji dvije godine kasnije, dala je odlične rezultate oporavka kod pacijenata kod kojih je terapija primjenjena.

Ljekarskim tim za primjenu tromboličke terapije u KC čine dr Mirjana Čukić, dr Ljiljana Radulović, dr Željko Milović i dr Jevto Eraković.

Galerija

Bonus video: