U Starom domu sobe tople, u Novom domu grijanje od ponedjeljka

Sobe u Starom studentskom, kao i Đačkom domu već tri dana su tople, a tokom ljeta obavljene su neophodne sanacije, te su spremni dočekali sezonu grijanja
171 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2011. 16:48h

Dok studenti u Starom studentskom domu od danas borave u toplim sobama, njihove kolege smještene u Novom studentskom domu na grijanje će morati da sačekaju do ponedjeljka.

Do tada, kako je kazala jedna od studentkinja, u ranim prijepodnevnim i večernjim satima snalaze se sa grijalicama koje su donijeli iz svojih domova.

Stanarka Doma ističe da problema sa grijanjem prethodnih godina nije bilo, te da je u svim sobama prošle zime bila prijatna temperatura, pa nema razloga da tako ne bude i tokom ove sezone grijanja.

Zbog nečekivano toplog vremena za ovo doba godine, prema riječima rukovodioca sektora Službe održavanja Univerziteta CG Borislava Dragovića, grijanje objekata I i II faze Novog doma, u kojem je smješten najveći broj studenata, ove sezone počeće par dana kasnije, početkom naredne nedjelje.

"Po pravilu, grijanje Novog studentskog doma koje se obavlja preko toplane Univerziteta, počinje onda kada srednja prosječna dnevna temperatura bude ispod 12 stepeni, tako da smo sada puštali samo probno grijanje u ranim jutarnjim satima", objasnio je Dragović.

On je naveo da se Dom radnim danima grije u intervalima od 7 do 11 i 15 do 19 sati, dok se tokom vikenda taj objekat ne zagrijava.

Sobe u Starom studentskom, kao i Đačkom domu već tri dana su tople, a prema riječima tehničkog direktora Studentskih domova Tihomira Ivanovića, tokom ljeta obavljene su neophodne sanacije, te su spremni dočekali sezonu grijanja.

"Postavljen je nov izmjenjivač toplote snage 400 KW, preko kojeg se grije više od 600 studenata, a sanirani su i svi pohabani i oštećeni elementi za grijanje, te je sistem grijanja potpuno pripremljen za korisnike", uvjerava Ivanović.

On je naveo da se Stari studentski dom grije tokom čitavog dana, shodno dnevnoj temperaturi.

Učionice u većini škola tople

Učionice većine osnovnih i srednjih podgoričkih škola tople su od početka mjeseca. U Gimnaziji "Slobodan Škerović" učionice su zagrijane od prošle nedjelje, a direktor te ustanove Radiša Šćekić uvjerava da im je Ministarsvo obezbijedilo na vrijeme i u dovoljnim količinama nafte za grijanje.

U Ekonomskoj školi toplo je od početka mjeseca, a zamjenik direktora Blažo Bašović naveo je da se toplota održava tokom čitavog dana, odnosno grijanje prilagođava dnevnoj temperaturi.

"Sezona grijanja potrajaće do marta, a ukoliko bude neophodno i duže", naveo je Bašović.

Za oko 1.650 učenika OŠ "Dragiša Ivanović", prema riječima direktora Nika Raičevića, nastava se od 20. oktobra odvija u toplim prostorijama

"Za sada ima dovoljno goriva za grijanje, sistemi funkcionišu, te vjerujem da će tako ostati do aprila, kada se sezona grijanja završava", naveo je Raičević.

Dovoljno goriva za grijanje do kraja prvog polugodišta biće i u OŠ „Maksim Gorki”, a kako je kazala zamjenica direktora Sanja Jovović, sa grijanjem učionica tokom dana, koje se prilagođava dnevnim temperaturama, počelo se od prvog novembra.

Lakši pristup Plavom dvoru

Lakši pristup Plavom dvoru odnedavno je omogućen za sve osobe sa invaliditetom izgradnjom pristupne staze, sa rampom.

Direktor JU Dom učenika i studenata Radoslav Jovanović objasnio je da su takvi prilazi odavno obezbijeđeni ispred svih drugih studentskih domova, kao i restorana, te da se izgradnjom tog prilaza omogućio nesmetan i lakši boravak tim studentima i u Plavom dvoru.

Galerija

Bonus video: