Štrajk sudstva stvorio neprocjenjivi gubitak za državu

U Vrhovnom sudu su ocijenili da odlaganje velikog broja suđenja, na duži rok, utiče na rezultate rada sudova i njihovu efektivnost
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2011. 13:31h

Štrajk sudske administracije prilično je usporio rad i efikasnost crnogorskih sudova i stvorio troškove i štetu koju će najvećim dijelom platiti država, odnosno građani, kao njeni poreski obveznici.

Svi sagovornici "Vijesti" su naveli daje nemoguće precizno utvrditi kolike troškove je izazvala obustava rada u sudovima, ali su se složili da se ti troškovi ne odnose samo na materijalnu stranu, već i na ostale negativne posljedice koje su proizašle iz velikog broja odloženih suđenja.

U Vrhovnom sudu su ocijenili da odlaganje velikog broja suđenja, na duži rok, utiče na rezultate rada sudova i njihovu efektivnost.

"Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica u više navrata je zaposlenima u sudstvu, poslanicima Skupštine Crne Gore i javnosti ukazivala na nezavidan materijalni položaj sudske administracije. Njihov štrajk stvara određene nelagodnosti i dodatne troškove za stranke i učesnike u postupku, ali smo mišljenja da obustava rada neće urušiti povjerenje građana u sudstvo, jer rješavanje materijalnog položaja zaposlenih u sudovima nije u nadležnosti sudske, već isključivo izvršne vlasti", kazala je portparolka tog suda Sanja Kalezić.

Traže povećanje od 30 odsto

U Ministarstvu finansija navode da su svjesni činjenice da postoji ogroman gubitak zbog štrajka sudske administracije, ali da ne mogu u potpunosti udovoljiti njihovim zahtjevima jer se "boje" da bi to izazvalo lavinu nezadovoljstva kod ostalih državnih službenika i namještenika.

"Moramo biti svjesni činjenice da bi izlaženje u susret zahtjevima radnika sudske administracije, koji traže povećanje plate za oko 30 odsto, značilo još nepovoljniju situaciju. Naime, takva odluka značila bi stvaranje pritisaka i zahtjeva od strane sindikata iz dragih sektora i, na taj način bili bismo izloženi mnogo većim troškovima", navela je portparolka ministarstva Marija Radenović.

Negativne posljedice koje će proisteći su da neće biti obezbijeđena ona efikasnost u radu suda koja je bila toliko neophodna.

"Negativne posljedice koje će proisteći su da neće biti obezbijeđena ona efikasnost u radu suda koja je bila toliko neophodna, s obzirom na to da se bliži kraj godine, kada bi trebalo već uveliko donositi presude u mnogim predmetima. Sve ovo će uticati na godišnji izvještaj o radu sudova, ali i na obezbjeđivanje građanima prava na suđenje u razumnom roku, kao i na ostvarivanje vladavine prava", rekao je Gošović.

Svi smo na gubitku

Zbog obustave rada sudske administracije suđenja traju duže, građani trpe jer im se sporovi ne završavaju, sudijama se nagomilava posao, advokati imaju manje posla, ali ih sve čeka buran period kada štrajk prestane.

Advokat Vladimir Bojić, koji je bio stručni savjetnik u podgoričkom Osnovnom sudu, smatra da su zahtjevi njegovih bivših kolega potpuno opravdani, te da je neophodno poboljšati njihovo statusno i finansijsko stanje.

"Opravdanje za njihovo nezadovoljstvo i te kako postoji u uslovima u kojima rade, ali i zbog težine posla koji obavljaju. Svi oni rade izuzetno teške poslove, to može da shvati samo onaj ko to posmatra svakog dana kolika koncentracija, i fizički i psihički napor je potreban da se taj posao završi", navodi Bojić.

Gošović je kazao da bi oni advokati koji smatraju da im i u tom slučaju pripada naknada po tarifi, mogli u posebnom postupku potraživati te iznose od države.

"Kad advokat ne pristupi, praktično nema nikakvo pravo na naknadu troškova, tako da tu konkretno advokatskih troškova od kada je počela obustava rada službenika i namještenika u sudu praktično nema", ističe Bojić.

Gošović je kazao da bi oni advokati koji smatraju da im i u tom slučaju pripada naknada po tarifi, mogli u posebnom postupku potraživati te iznose od države.

Bojić smatra da će, kada štrajk prestane, doći do "stravičnog opterećenja za sve učesnike u postupku".

"Ja ću imati po tri - četiri suđenja dnevno, i to u različitim gradovima, a zamislite tek koliki se posao nagomilava sudijama", ističe Bojić.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: