Stanovi za sveštenike: Mitropolija gradi ispod Gorice

Ti stanovi neće biti niti mogu da ih otkupe, ali u njima mogu da stanuju dok se nalaze na crkvenoj službi, rekao je Džomić
291 pregleda 0 komentar(a)
plac SPC Gorica, Foto: Vesko Belojević
plac SPC Gorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 13.11.2011. 18:19h

Poslovno-stambena zgrada sa dvije garaže, prizemljem, međuspratom i pet spratova gradi se u blizini crkve Svetog Đorđa pod Goricom, a investitor je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Projektnu dokumentaciju uradio je “Arhicon” d.o.o. iz Podgorice, izvođač radova preduzeće “Malira” a stručni nadzor povjeren je kompaniji “Cijevna komerc” d.o.o.

Bruto površina objekta je 9.921,81 metar kvadratni. Završetak radova je predviđen do kraja jula 2013. godine.

Sekretar Crkvene opštine podgoričke protojerej mr Velibor Džomić izjavio je da je nedavno započeta izgradnja poslovno-stambenog objekta pod Goricom u kome će biti smještene crkvene prostorije, kancelarije, biblioteka, arhiva, sala za duhovne sastanke, učionica za vjeronauku, a dva crkvena hora dobiće prostor za rad.

"Riješiće se i pitanje stanova za sveštenike. Po crkvenim pravilima, sveštenici ne dobijaju crkvene stanove u vlasništvo niti mogu da ih otkupe, ali u njima mogu da stanuju dok se nalaze na crkvenoj službi", rekao je Džomić napomenuvši da je buduća zgrada veoma značajna za crkveni život u Podgorici i Mitropoliji uopšte.

Imovina im još nije vraćena

Džomić je naglasio da je Mitropolija cnogorsko-primorska investitor podsjetivši da je poslije Drugog svjetskog rata Mitropoliji u Podgorici oduzeto sedam crkvenih kuća koje do danas nijesu vraćene.

Zgrada se gradi u skladu sa svim zakonskim propisima i na osnovu postojećeg DUP-a, koji je prošao čak i provjeru na Ustavnom sudu Crne Gore. Započeli smo radove i veoma smo radosni zbog toga, objašnja on.

"U novoj zgradi planiramo da organizujemo vjeronauku i besplatnu nastavu djeci iz raznih predmeta", rekao je Džomić.

"U novoj zgradi planiramo da organizujemo vjeronauku i besplatnu nastavu djeci iz raznih predmeta", rekao je Džomić podsjetivši da su do sada imali veliki problem sa magacinskim prostorom za potrebe crkve Svetog Đorđa u koju dolazi veliki broj vjernika i građana Podgorice.

Džomić je kazao da se uporedo sa izgradnjom zgrade obnavlja crkva Svetog Đorđa i da je u saradnji sa Javnom ustanovom “Muzeji i galerije Podgorice” pripremljen i projekat restauracije i konzervacije ikonostasa i živopisa.

"Čitav prostor oko crkve će biti uređen onako kako dolikuje ovom svetom mjestu i Glavnom gradu", kazao je Džomić.

"Takođe, pripremamo se da uredimo i staro konzervirano groblje na Gorici, kao i da se na prikladan način zaštiti i obilježi masovna grobnica u neposrednoj blizini zida ispod crkve. Čitav prostor oko crkve će biti uređen onako kako dolikuje ovom svetom mjestu i Glavnom gradu", kazao je Džomić.

On je dodao da primjer izgradnje crkvene zgrade i obnove crkve Svetog Đorđa samo pokazuje da se sa dobrom voljom i međusobnim razumijevanjem, uz poštovanje zakona, crkvenih pravila i pravila struke, može doći do rješenja na opštu korist ne samo sadašnjih nego i budućih generacija.

Bonus video: