"Putevima" nijesu dovoljne pare iz budžeta: Prodavaće asfalt i grezu

Na žalost, u “Putevima” 15 radnika ne mogu raditi poslove na koje su trenutno raspoređeni. To su poslovi putara i u proizvodnji
182 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2011. 17:27h

Direktor „Puteva“ d.o.o. Zdravko Klikovac izjavio je juče da će to državno preduzeće svoje prisustvo na domaćem tržištu upotpuniti novom poslovnom politikom.

Klikovac je rekao da su „Putevi“ do sada poslovali sa djelimičnim gubicima, ali da će se pokretanjem proizvodnje građevinskih materijala i betonskih elemenata u tom preduzeću sve promijeniti nabolje.

"Mi ne možemo opstati finansirajući se samo iz budžeta", rekao je Klikovac napomenuvši da je proizvodnja, iako najvažniji segment preduzeća, do sada bila nepravedno zapostavljena.

Klikovac je kazao da su postrojenja na Cijevni do sada radila sa 20 odsto kapaciteta.

"Kamene agregate koristimo za proizvodnju asfalta a možemo se baviti i plasmanom. „Putevi“ će se prvi put od osnivanja pojaviti na tržištu sa svojim proizvodima - grezom, asfaltom. Umjesto dosadašnjih gubitaka u proizvodnji, koje smo slagali iz godine u godinu, od sada ćemo nastojati da naša proizvodnja stvara profit", rekao je Klikovac.

Ima mašina, i dobro funkcionišu

Klikovac je napomenuo da drobilično postrojenje ima kapaciteta od 60 metara kubnih na sat, dok asfaltno postrojenje proizvodi 80 tona asfalta na sat, što znači da mogu da proizvode dovoljno za njih a i za tržište.

Klikovac je rekao da će nova poslovna politika obezbijediti dovoljno dobre uslove za opstanak preduzeća, jer u gradu treba uraditi još modernih saobraćajnica.

„Putevi“ održavaju 258 kilometara gradskih i 852.000 blokovskih saobraćajnica sa parkinzima.

"Utovarna lopata je proizvedena prije 36 godina, valjak prije 34, fap 13-14 cisterna ima 35 godina, a prosjek na 14 godina popravljaju vozila iz 2008. godine. Bez obzira na starost voznog parka ponašamo se kao da su najmodernija a nedavno smo ih i ofarbali", rekao je Klikovac.

„Putevi“ održavaju 258 kilometara gradskih i 852.000 blokovskih saobraćajnica sa parkinzima a, kako kaže Klikovac, tome treba pridodati 759.500 metara kvadratnih trotoara, 2.970 slivničkih rešetki, i oko 5.000 saobračajnih znakova.

"Zaduženi smo i sa 93.700 kvadrata metara horizontalne signalizacije, 2.500 strelica, oznaka za autobuska stajališta i škole, a održavamo ograde i trotoara na 106 mostova, nadvožnjaka i vijadukta. U gradu ima preko 40.000 zaštitnih stubića", rekao je Klikovac.

Gubitak „Puteva“ za prošlu godinu bio je 756 hiljada u ovoj godini 250 hiljada eura.

"Stanje u Skopskoj ulici je loše godinama. Međutim, nijesu sve saobraćajnice u tom dijelu grada u takvom stanju, kako je nedavno izjavio jedan naš sugrađanin. Skopska ulica je djelimično uništena tokom radova na kanalizaciji, ulica je izjednačena sa trotoarima, ali se i to može ispraviti. Imamo ogromne izdatke na ukradenim rešetkama, slomljenim znakovima i stubićima. Ako bismo samo u tome uspjeli da uštedimo, mogli bismo uraditi i Skopsku ulicu ali i ostale saobraćajnice. Ovogodišnji troškovi proizvodnih usluga u odnosu na prošlu godinu su manji za 48 odsto. Uveli smo sisteme praćenja vozila. Troškove goriva smo smanjili za 19 odsto a telefona za 27 odsto. Gubitak „Puteva“ za prošlu godinu bio je 756 hiljada u ovoj godini 250 hiljada eura. Započeli smo radove u Tuzima i Kučima, ali smo nažalost morali da ih obustavimo zbog nedostatka novca, što ne znači da nećemo nastaviti početkom iduće godine", rekao je Klikovac.

Otpuštaju 15 radnika

U toku je sistematizacija radnih mjesta, i moramo da svedemo broj zaposlenih na optimalan broj. Izrada pravilnika je u toku, a njegovo usvajanje se očekuje sa najvišeg nivoa.

Na žalost, u “Putevima” 15 radnika ne mogu raditi poslove na koje su trenutno raspoređeni. To su poslovi putara i u proizvodnji.

Pokušavamo da takve radnike rasporedimo na lakša radna mjesta u druga gradska preduzeća a ukoliko bude raspoloženja, napraviće se socijalni program, koji će pomoći pojedinim radnicima, svakako uz odgovarajuću otpremninu, sporazumni prekid radnog odnosa.

Pokušačemo da tako riješimo višak zaposlenih, ali istovremeno „Putevima“ nedostaje radnika visoke školske spreme građevinskog smjera a moramo obnoviti i mehanizaciju.Potrabni su nam kombinovani utovarivač i rovokopač, kamioni kiperi nosivosti 25 tona, grejder za grebanje asfalta, niskonoseća prikolica, jer je naša stara 36 godina i u lošem je stanju, a potrebna nam je i i utovarna lopata, rekao je Klikovac.

Zbog krađe veliki troškovi

Klikovac je napomenuo da se stubići, slivničke rešetke i znakovi konstatno lome i uništavaju i da se šteta mjeri desetinama hiljada eura, istovremeno naglasivši da se taj novac može usmjeriti na korisnije projekte.

"Samo tokom jedne noći dešava se da neko ukrade i po deset slivničkih rešetki za atmosfersku kanalizaciju. Sudeći po tome, do kraja godine šteta će sigurno preći 50.000 eura. To je opšti problem i svaki građanin treba da povede računa i da reaguje na pravi način, iako su se krađe smanjile u posljednje vrijeme. U jednoj ulici smo postavili 26 stubića i prije nego se beton osušio stubići su bili u nizu porušeni", rekao je Klikovac napomenuvši da je nemaran odnos prema okolini primjetan na primjerima pasarela na Zlatici i Zabjelu, koje su u lošem stanju.

Galerija

Bonus video: