Univerzitet Crne Gore nema para ni za plate

Predlogom budžeta za 2012. godinu, za UCG izdvojeno 13,29 miliona eura, što je za oko 200 hiljada manje nego ove godine
109 pregleda 0 komentar(a)
univerzitet, Foto: Arhiva Vijesti
univerzitet, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.11.2011. 09:01h

Univerzitet Crne Gore (UCG) dobiće sljedeće godine 13,29 miliona eura iz državne kase, što nije dovoljno ni za isplatu zarada zaposlenih.

Rektor Predrag Miranović ocijenio je da će novo smanjenje budžeta UCG svakako uticati na kvalitet studija, čak dovesti u pitanje normalno poslovanje pojedinih fakulteta.

"Predloženi budžet evidentno nije dovoljan da se podmire obaveze iz Kolektivnog ugovora za UCG, potpisanog sa Vladom i Sindikatom. Nećemo imati dovoljno novca ni za plate. Predlog budžeta čak ne prati ni vladinu uredbu o normativima i standardima za finansiranje visokog obrazovanja", kazao je Miranović juče “Vijestima”.

Predlogom budžeta za 2012. godinu, za UCG izdvojeno 13,29 miliona eura, što je za oko 200 hiljada manje nego ove godine.

Budžet UCG ove godine je iznosio 13,5 miliona eura, lani je država izdvojila 14,7 miliona, a 2009. godine čak 17 miliona.

Miranović je kazao da će manjak novca za isplatu zarada UCG pokušati da obezbijedi od sopstvenih prihoda, upozorivši da će se suočiti sa problemom kako da predloži održiv finansijski plan, po kojem bi svi fakulteti mogli normalno da posluju.

Miranović je kazao da će manjak novca za isplatu zarada UCG pokušati da obezbijedi od sopstvenih prihoda, upozorivši da će se suočiti sa problemom kako da predloži održiv finansijski plan

On je u više navrata isticao da je UCG, samo za osnovne potrebe, neophodno 17 miliona eura.

Shodno odluci Upravnog odbora, UCG je od vlade tražio upravo 17 miliona.

Štednja na uštrb kvaliteta

Miranović je ranije upozorio da bi svako pojačanje mjera štednje na UCG bilo na uštrb kvaliteta.

"Prošle godine, kada je budžet UCG bio veći od ovogodišnjeg, suočavali smo se sa velikim teškoćama u normalnom poslovanju i mjere štednje doveli smo do krajnjih granica. Sada dolazimo u situaciju da sve što budemo morali dalje da krešemo, može da bude na uštrb kvaliteta", kazao je Miranović krajem marta.

Čak ni sa nešto većim ovogodišnjim budžetom, fakulteti nijesu uspijevali da podmire sve obaveze, pa su neki ostajali i bez vode zbog neplaćenih računa.

Bonus video: