Vojne tužbe državu koštale 250 hiljada eura

Država je, prema istim informacijama, u dva slučaja snosila i sudske troškove, u iznosu od 3.147 , odnosno 19.112 eura
85 pregleda 0 komentar(a)
Vojska CG, Foto: Luka Zeković
Vojska CG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.11.2011. 09:39h

Insistiranje Ministarstva odbrane, da se vojnim dodatkom nadoknađuju ukinuta primanja vojnika za prekovremeni rad, državu, skupa sa sudskim troškovima, do sada je koštalo oko 250.000 eura.

“Vijesti” su došle u posjed dviju pravosnažnih i izvršnih presuda Višeg suda u Podgorici - riječ je o slučajevima u kojima je sedam pripadnika VCG, na službi u Vojnoj pošti 7010 Podgorica, dobilo i naplatilo ukupno obeštećenje u iznosu od 10.070 eura, odnosno slučaj 22 pripadnika Mornarice VCG koji su pravosnažno dobili i naplatili obeštećenje od ukupno čak 236.770,51 eura.

Država je, prema istim informacijama, u ta dva slučaja snosila i sudske troškove, u iznosu od 3.147 , odnosno 19.112 eura.

Zanimljivo je da je u oba slučaja Viši sud dao isto tumačenje - da se naknada za prekovremeni rad ne može dovesti u vezu sa takozvanim vojnim dodatkom na kome insistira MO: “Jer se ne radi o vojnom dodatku zbog specifičnih uslova pod kojima se vrši služba u vojsci, učešćem na vježbama, logorovanjima, uzbunama, službama dežurstva i drugih oblika unutrašnje službe, stražarske, odnosno posebni vojni dodatak u vezi s vršenjem službe na brodovima, plovilima, letjelicama, padobrancima, diverzantima i drugo”.

Predsjednik Sindikalne organizacije Vojske Crne Gore (SOVCG), potpukovnik Nenad Čobeljić kazao je da ta organizacija još od Ustavnog suda čeka odgovor na inicijativu za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o vojsci, kojima su njenim pripadnicima ukinuta prava na nadoknadu za prekovremeni, rad noću i rad na dane praznika.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: