Rješavanje ekoloških problema: Arhus centar u Nikšiću

Arhus Centar u Nikšiću otvorio je Ekološki pokret Ozon, u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine i OEBS-om
59 pregleda 0 komentar(a)
smeće, deponija, lazine, Foto: Jelena Jovanović
smeće, deponija, lazine, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 11.11.2011. 18:14h

U Nikšiću je danas otvoren Arhus centar, drugi u Crnoj Gori, koji će pokrivati centralni i sjeverni dio Crne Gore, a čiji je cilj povezivanje građana, civilnog sektora, privrednih subjekata i vlasti u rješavanju ekoloških problema, javlja MINA.

Arhus Centar u Nikšiću otvorio je Ekološki pokret Ozon, u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine i OEBS-om, uz podršku organizacije Životna sredina i bezbjednost (ENVSEC).

Koordinator OEBS-ovih aktivnosti Goran Svilanović kazao je da je riječ o drugom Arhus centru u Crnoj Gori, koji treba da napravi sponu između građana, civilnog sektora, privrednih subjekata i vlasti u odlukama i rješavanju problema iz oblasti zaštite životne sredine.

Pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma, Ivana Vojinović, kazala je da je dugoročni cilj Vlade i njenih institucija da stvore partnerski odnos sa građanima i civilnim sektorom

„Neophodno je stalno vršiti pritisak na Vladu da učini sve kako bi se primijenili propisi koje je donijela i ispoštovali zakoni“, rekao je Svilanović.

On je ocijenio da jaz između onoga što je u propisima i u praksi nije samo osobina Crne Gore, nego ništa manje i ostalih država u okruženju, posebno onih koje su u procesu pridruživanja.

Prihvatite pruženu ruku

Pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma, Ivana Vojinović, kazala je da je dugoročni cilj Vlade i njenih institucija da stvore partnerski odnos sa građanima i civilnim sektorom, kako bi zajedno rješavali probleme zaštite životne sredine.

Pejović je istakla da će privrednim subjektima biti omogućena i kreditiranje u rješavanju ekoloških problema

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović pozvala je nadležne u privredi, posebno u Željezari, da prihvate pruženu ruku i uključe se u Arhus centar kako bi svi živjeli u zdravijoj i boljoj životnoj sredini.

Pejović je istakla da će privrednim subjektima biti omogućena i kreditiranje u rješavanju ekoloških problema, kako bi „sjutra svoje proizvode mogli plasirati i na evropsko tržište“.

Direktor Ozona Aleksandar Perović rekao je da će jedan od prvih zadataka Arhus centra biti da za istim stolom okupe sve industrijske zagađivače, predstavnike vlasti, građana i nadležnih institucija.

Bonus video: