Od posljedica pušenja u Crnoj Gori godišnje umre 1.350 osoba

Savjetovalište za mlade, prema riječima direktora Doma zdravlja, od 2009. godine sprovodi program odvikavanja od pušenja
0 komentar(a)
pusenje, Foto: Vesko Belojević
pusenje, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 11.11.2011. 14:45h

Od posljedica pušenja u Crnoj Gori svake godine umre oko 1.350 osoba, a u svijetu oko 3.5 miliona ljudi, kazali su u Savjetovalištu za mlade, u kojem je povodom 11. novembra, Nacionalnog dana kontrole duvanskih proizvoda, za sve zainteresovane mlade osobe organizovan edukativni program odvikavanja od pušenja.

Prema nedavnom istraživanju, koje je Savjetovalište sprovelo među učenicima od petog do devetog razreda jedne od podgoričkih osnovnih škola, od 525 anketiranih đaka njih 47 potvrdilo je da je konzumiralo duvanske proizvode, od čega je 11 aktivnih pušača.

Savjetovalište za mlade, prema riječima direktora Doma zdravlja Nebojše Kavarića, od 2009. godine sprovodi program odvikavanja od pušenja, a ciljna grupa su mladi starosti od 16 do 26 godina.

Savjetovalište se bavi bolestima reproduktivnih organa, seksualno prenosivih bolesti, polne orijentacije, HIV/AIDS-om

On je obijasnio da petodnevni program odvikavanja od pušenja, koji se sprovodi u Savjetovalištu predstavlja prihvatljiv, jednostavan i kvalitetan način da se modifikuje ta stečena navika, te da SZO upozorava da svakih osam sekundi u svijetu umre jedna osoba od posljedica pušenja.

“Takođe, Savjetovalište se bavi bolestima reproduktivnih organa, seksualno prenosivih bolesti, polne orijentacije, HIV/AIDS-om, problem zavisnosti od psihoaktivnih supstanci, te zavisnosti od interneta i sličnih društvenih mreža”, naglasio je Kavarić.

Ističući da ga posebno raduje uspješno sprovođene zakona o zabrani korišćenja duvanskih proizvoda, obzirom da duvanski dim već isčezava iz javnih i ugostiteljskih objekata, Kavarić je kazao da se protivi pokušajima da se izmjenama i dopunama zakona odloži njegova primjena na godinu dana.

Grupni rad koji traje dva sata

Koordinator u Savjetovalištu za mlade dr Edita Bašović obijasnila je da program odvikavanja podrazumijeva grupni rad u trajanju od dva sata, u toku kojih “polaznici budu bombardovani slikama, slajdovima i činjenicam o posljedicama bolesti zavisnosti od duvanskih proizvoda".

"Pušenje je samovoljno trovanje koje treba preventirati prvenstveno kod najmalađe populacije koja se susreće sa duvanom, nažalost još u osnovnoj školi”

"Program pohađa grupa od oko deset polaznika, a tretmanu odvikavanja prethodi uvodno predavanje o posljedicama pušenja. Za sve zainteresovane mlade ljude starosti od 10 do 25 godina dovoljno je da se uz zdravstvenu knjižicu prijave za tretman”, kazala je Bašović.

Ona je dodala da se edukativna predavanja jednom mjesečno održavaju i u podgoričkim osnovnim i srednjim školama, koja su takođe prilika da se mladi ljudi pozovu na tretmane odvikavanja, te da ima i studenata koji posjećuju Savjetovalište s namjerom da se odreknu cigareta.

“Svaka zavisnost je teška, ali nije nemoguće izliječiti se. Pušenje je samovoljno trovanje koje treba preventirati prvenstveno kod najmalađe populacije koja se susreće sa duvanom, nažalost još u osnovnoj školi”, poručila je dr Bašović.

Dom zdravlja, kako je kazao Kavarić, nastojaće da u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje u Savjetovalištvu jednom mjesečno organizuje i povjerljivo i anonimno testiranje na HIV/AIDS.

Bonus video: